ادامه واکنش‌ها به منطقه‌ای شدن دستمزد کارگران

به اعتقاد مقامات کارگری اگر طرح مزد منطقه ای خوب است و از آن دفاع می کنند، چرا برای کارمندان اجرا نمی کنند و درصدد اجرای طرح برای جامعه کارگری هستند؟
عدم کفاف دستمزد کارگران

کیان آنلاین – ایسنا در گزارشی نوشت: در هفته جاری مدیرکل نظارت و هماهنگی طرح‌های کارآفرینی و اشتغال وزارت کار با اشاره به افزایش ۶۰۰ هزار نفری جمعیت فعال کشور در یکسال گذشته، اظهارکرد: گزارش سازمان تامین اجتماعی از بیمه شدن و رسمی شدن کسب و کارها نشان می‌دهد که فضای کسب و کار نسبت به سال گذشته بهتر شده، چنانچه از ابتدای دولت سیزدهم در قالب بودجه‌های سنواتی منابع بسیار خوبی برای ایجاد و پایداری کسب و کارها و توسعه آنها درنظر گرفته شده است.

به گفته وی همزمانی کاهش نرخ بیکاری و افزایش مشارکت اقتصادی در پاییز امسال از بهبود فضای کسب و کار نسبت به سال گذشته حکایت دارد.
این هفته اظهارنظرها از سوی مقامات کارگری و کارفرمایی در خصوص پیشنهاد تعیین مزد منطقه ای باز هم ادامه داشت تا جایی که در سومین نشست کمیته دستمزد شورای عالی کار نسبت به اجرای طرح ایرادات قانونی و ابهاماتی وارد آمد و مقرر شد یک جلسه دیگر هم با محوریت مزد منطقه‌ای برگزار شود تا نتیجه‌گیری نهایی صورت گیرد.


بیشتر بخوانید:

دستمزد کارگران منطقه‌ای می‌شود؟


در همین حال کارشناسان حوزه کار بر لزوم پرهیز از شتاب زدگی درباره مزد منطقه ای تاکید کرده و معتقدند: طرح مزد منطقه‌ای یک مقوله گسترده و پیچیده است که باید مقدمات آن فراهم شود زیرا بدون آمادگی و فراهم کردن ابزار لازم،‌ امکان چندگانگی دستمزد در کشور کار سختی است لذا باید از شتاب‌زدگی پرهیز کرد تا دستگاه‌ها و ارکان دولت با چالش مواجه نشوند.

به اعتقاد مقامات کارگری اگر طرح مزد منطقه ای خوب است و از آن دفاع می کنند، چرا برای کارمندان اجرا نمی کنند و درصدد اجرای طرح برای جامعه کارگری هستند؟

به زعم آنها این دغدغه وجود دارد که  منطقه ای شدن دستمزدها، موجب یکسری مهاجرت‌ها شود و توازن نیروی کار و شغل را به هم زند. در همین راستا مقامات کارفرمایی نیز بر این باورند که اگر مزد منطقه ای به خوبی تجزیه و تحلیل و کارشناسی شود، می تواند در مناطق مختلف کشور و مناطق ضعیف تر قابلیت اجرا پیدا کند. به گفته آنها نگاه به مقوله مزد منطقه‌ای نگاه عادلانه است و عدالت این است که کارگران شهرهای بزرگ بیشتر حقوق بگیرند.

تصویب اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه ای پس از ۵۰ سال خبر دیگر این هفته بود. به گفته رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای این سازمان طی ۵ دهه، بدون داشتن اساسنامه مشغول فعالیت بوده است و تصویب اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای بعد از گذشت ۵۰ سال، آغازگر تحول بنیادین در زمینه مهارت‌آموزی خواهد بود.

این هفته رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی از پیگیری افزایش سقف تسهیلات مشاغل خانگی در برنامه هفتم توسعه خبر داد و گفت: درصددیم با توجه به افزایش متقاضیان مشاغل خانگی و رشد اشتغال در این بخش، در برنامه هفتم بودجه بالایی برای کسب و کارهای خانگی بگیریم.

به گفته همتیان با توجه به روند رو به رشدی در بحث ایجاد اشتغال خانگی و افزایش تعداد تقاضا برای کسب و کارهای خانگی برای سال آینده وزارت کار در بحث تقویت تسهیلات اشتغال خانگی تلاش خواهد کرد تا ۱۰ همت از بانک مرکزی برای توسعه مشاغل خانگی دریافت کند.

امضای تفاهم‌نامه مشترک میان صندوق کارآفرینی امید و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری رویداد دیگر این هفته بود. این تفاهم نامه با هدف کمک به اشتغال زنان خصوصا فعالیت زنان سرپرست خانوار با اولویت مناطق محروم و روستایی به امضا رسید.

به گفته آقابابایی- مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط صندوق پرداخت شده و طی سال گذشته ۳۳ درصد تسهیلات پرداختی صندوق مختص بانوان بوده که نشان از گرایش صندوق به حمایت از کسب و کارها و ایجاد و حفظ اشتغال برای بانوان در سراسر کشور است.

به گزارش ایسنا، این هفته رئیس اتاق تعاون ایران و سفیر هند در راستای توسعه روابط تجاری میان دو کشور، با یکدیگر دیدار و بازار تهاتری میان فعالان اقتصادی ایران و هند را پیشنهاد کردند.

بهمن عبدالهی با اشاره به حجم ۳ میلیارد دلاری تعاملات تجاری ایران و هند، گفت: با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های تعاونی‌ها در ایران و شناختی که از تعاونی‌های هند وجود دارد به نظر می رسد تعاونی‌های دو کشور می توانند سطح تعاملات تجاری ایران و هند را افزایش دهند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *