با این حال معاملات بورس در روز آغازین هفته در حالی رقم خورد که شاخص کل تصمیم به اصلاح صعود هفته گذشته خود گرفت و سهام بیشتر از 56 درصد از شرکتهای بازار سرمایه منفی شد. به طوری که نماگر اصلی تالار شیشهای با افت هفت هزار و 526 واحدی که معادل 0.34 درصد این شاخص است روبهرو شد.
بر این اساس شاخص کل در پایان معاملات شنبه، در سطح دو میلیون و 195 هزار واحدی ایستاد و کانال ارزشمند 2.2 میلیون واحدی خود را از دست داد. اما شاخص هموزن هممسیر شاخص کل نشد و هزار و 290 واحد افزایش ارتفاع داد و به 777 هزار و 468 واحد رسید.
کاهش چشمگیر حجم معاملات از میانه اردیبهشتماه و همچنین عدم وجود پول قدرتمند در بورس باعث شده تا سهام شاخصساز در سایه قرار گیرند. در چنین شرایطی پولهای خرد بازار به سمت سهام متوسط و کوچک بازار خواهد رفت تا مشمول تحرکات سهام شود و کمی از شرایط رکودی حاکم بر جریان دادوستدها رها شود.
بورس تهران زیر ذرهبین آمار و ارقام
تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات شنبه را هشت میلیارد و 500 میلیون برگه سهم و ارزش معاملات را پنج هزار و 937 میلیارد تومان نشان میدهد. لازم به ذکر است این اعداد مربوط به معاملات سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی است.
چسبندگی بورس به شوکها
بیش از یک هفته از حواشی مصوبه افزایش نرخ خوراک صنایع پتروپالایشی و تاثیری که روی اعتماد سهامداران نسبت به بورس داشت، میگذرد. در حالی که با مثبت شدن نماگرهای تالار شیشهای در هفته گذشته، برخی اعتقاد به کمرنگ شدن اثر آن داشتند، عملکرد بازار سهام در روز ابتدایی هفته نشان داد اگرچه تبوتاب آن کمرنگتر شده است، اما اثرات رکودی آن همچنان مشهود است.
طبق تجربه، با وارد شدن شوکهای منفی به بازار سهام، قیمتها و به تبع آن شاخصها به سرعت دچار نوسان میشوند. در این میان توجه به این نکته ضروریست که بازار پس از تجربه یک شوک منفی، به سختی به وضعیت معمول بازمیگردد. بر همین اساس اگرچه طی اصلاح تندوتیز یکماهه نزدیک به 16 درصد، معادل 402 هزار واحد از ارتفاع شاخص کل کاسته شد، بازهم بازگشت سریع به ریل تعادلی بازار ممکن نیست.
صنایع کمریسک بورس تهران
در شرایطی که بازار از ریسک سیستماتیک ترس دارد، گروههای کوچک و متوسطی که از گزند تصمیمات خلقالساعه دور هستند، از ریسک کمتری برای سرمایهگذاری برخوردار هستند. به طور مثال گروههای داروسازی، نمادهای صنعت سیمان و همچنین سهام غذایی جزو این دست از صنایع بازار هستند.
همچنین بررسی این گروه از لحاظ P/E نشان میدهد که پس از فاز اصلاحی بازار، از نیمه اردیبهشتماه تا کنون، نمادهای صنایع مذکور در محدودههای ارزان قیمتی قرار گرفتهاند.
از سوی دیگر همانگونه که پیشتر اشاره شد، کاهش قابل لمس در حجم و ارزش معاملات باعث شده تا سهام شاخصساز انرژی کافی برای حرکت را نداشته باشند. این اتفاق فرصتی را پیش روی سهام کوچک و متوسط بازار فراهم کرده است.
پیش بینی بورس یکشنبه
وجود ابهامات متداول در فضای دیپلماتیک و همچنین تصمیمات اقتصادی سیاستگذاران سبب شده تا روند خروج پول و کاهش قدرت تقاضا در بازار همچنان تداوم یابد. با این حال در بازار شنبه به ازای هر کد (میانگین نمادها)، سرانه خرید حقیقی در حدود 22.0 میلیون تومان و سرانه فروش در حدود 13.5 میلیون تومان بود.
این موضوع نشان میدهد بازار سهام به نقطه ارزندگی رسیده است اما ریسکهای سیستماتیک باعث شده تا اهالی بازار همچنان در خصوص ورود به سهام ترید داشته باشند. بنابراین به نظر میرسد بورس تهران در جریان معاملات یکشنبه هم با نوسانات تعادلی سهام همراه باشد./ تجارت نیوز