صعود بورس با چه شرایطی پایدار می‌ماند؟

به نظر می‌رسد عدم رشد دلار نیمایی، قیمت‌گذاری دستوری و بی‌اعتمادی موجود در صحنه معاملات، چالش‌های پیش‌روی بازار سهام در مقطع فعلی محسوب می‌شوند.
پایان بورس ۲ مهر ۱۴۰۳

 کیان آنلاین – دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: برای دومین روز معاملاتی متوالی رشد نماگر‌های تالار شیشه‌ای ادامه‌دار بود تا شاخص‌های سهامی از کف ثبت‌شده روز‌های اخیر اندکی فاصله بگیرند. اخبار مثبتی که در روز سه شنبه در تالار شیشه‌ای مخابره شد، موجبات استقبال مجدد از بازار را فراهم کرد. کاهش نرخ سود اسناد خزانه اسلامی در روز‌های گذشته و نامه بانک‌مرکزی به مدیران‌عامل بانک‌ها در راستای عدم‌تخطی از سقف نرخ سود، تلاش‌های سیاستگذار را در راستای کنترل و حتی کاهش نرخ بهره نشان می‌دهد که چشم‌انداز روشن تری را فراروی بازار سهام نشان می‌دهد.

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص‌کل بورس تهران با رشد ۰.۷۸‌درصدی همراه شد و در سطح ۲‌میلیون و ۸۶‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند. به این‌ترتیب مجموع رشد این شاخص از کف ثبت‌شده روز دوشنبه، ۱.۳۵‌درصد بوده‌است. شاخص هموزن نیز در جریان دادوستد‌های آخرین روز هفته، رشد ۰.۵۴‌درصدی را تجربه کرد. در فرابورس نیز شاخص‌کل این بازار در روز گذشته، رشد ۰.۸۹‌درصدی را ثبت کرد و برای دومین روز معاملاتی در دامنه سبز به‌کار خود پایان داد. گفتنی است این شاخص حدفاصل روز‌های ۱۷ اردیبهشت تا ۷ خرداد، ۱۴ روز معاملاتی متوالی منفی را به‌ثبت رسانده بود. همچنین در روز گذشته ۶۶‌میلیارد‌تومان، پول حقیقی وارد بازار سهام شد. بررسی جریان ورود پول به معاملات سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی نشان می‌دهد که از ابتدای سال‌جاری تا پایان روز معاملاتی گذشته، ۵‌هزار و ۷۰۴‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات خارج شده‌است. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم‌هزار و ۴۳۶‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد.

ارزش دلاری بازار

بررسی آمار و ارقام نشان می‌دهد که ارزش دلاری بازار سهام به ۱۱۸‌میلیارد و ۴۲۸‌میلیون دلار رسیده‌است. ارزش دلاری سهام حاضر در فرابورس نیز ۲۱‌میلیارد و ۳۶۵‌میلیون دلار است که مجموع این دو، عدد ۱۳۹‌میلیارد و ۷۹۳‌میلیون دلار را به‌عنوان ارزش دلاری کل بازار سهام نشان می‌دهد. گفتنی است که میانگین ارزش دلاری بازار در سال‌جاری در محدوده ۱۴۲‌میلیارد دلار قرار داشته‌است. P/E TTM بازار نیز رقم ۷.۲۳ واحد را نشان می‌دهد.


بیشتر بخوانید:

در انتخابات پیش رو چه چیزی در انتظار کشور است؟


چشم انداز کنترل نرخ سود

همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای‌اقتصاد» تحت‌عنوان حمایت دسته جمعی از بورس نیز اشاره شد در روز سه شنبه، انتشار نامه بانک‌مرکزی درخصوص رعایت سقف نرخ سود انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری و نیز نرخ سود تسهیلات، عامل دیگری بود که موجبات استقبال از نماد‌های تالار شیشه‌ای را فراهم کرد. در متن این نامه که خطاب به مدیران عامل بانک‌های مختلف نگاشته شده‌بود، اشاره‌شده که به‌رغم تاکیدات این بانک مبنی‌بر لزوم رعایت سقف نرخ سود انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری و نیز نرخ سود تسهیلات، حسب بازرسی‌های انجام‌شده و گزارش‌های واصله، برخی از بانک‌ها و موسسات اعتباری همچنان با توسل به روش‌ها و شیوه‌های مختلف مبادرت به تخطی از نرخ‌های سود مصوب و ابلاغی می‌کنند.

وضعیت بازار‌های موازی

بررسی وضعیت بازار‌های موازی نشان می‌دهد که مجددا التهاب در این بازار‌ها نیز فروکش کرده‌است. دلار در روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش در پله‌های ابتدایی کانال ۵۸‌هزار‌تومان معامله می‌شد و اثر منفی این موضوع در بازار طلا و سکه نیز نمایان شد. صندوق‌های طلا در روز گذشته با افت قیمتی همراه شدند و سکه رفاه در بورس‌کالا نیز در روز گذشته با افت ۰.۶۹‌درصدی نسبت به‌روز گذشته همراه شد و در قیمت ۴۰‌میلیون و ۳۴۷‌هزار‌تومان کار خود را به اتمام رساند. صندوق‌های اهرمی بورس نیز در روز گذشته برای دومین روز متوالی با صف خرید کار خود را به اتمام رساندند.

چالش‌های پیش‌روی بازار

با اتفاق‌هایی که در روز‌های اخیر به وقوع پیوست، حال بازار اندکی بهبود پیدا کرده، اما مساله قابل توجه این است که به نظر می‌رسد قرار داشتن نرخ بدون‌ریسک در محدوده‌های بالا، همچنان بازار سهام را در تنگنا و مضیقه قرار خواهد داد. اخیرا از سوی یکی از مدیران صندوق‌های بورسی عنوان شد که اوراق با نرخ سود حوالی ۴۰ درصد به آن‌ها پیشنهاد شده‌است. وجود چنین فرصت سرمایه‌گذاری بدون ریسکی، طبیعتا مانع از روانه شدن جریان تقاضا به بازار سهام می‌شود. موضوع بعدی نرخ دلار نیما است که چند روزی است وارد کانال ۴۲ هزار تومان شده‌است. با کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، شکاف عمیقی که میان دو نرخ نیمایی و بازار آزاد وجود داشت، اندکی تعدیل شده و به حوالی ۴۰ درصد رسیده است. در شرایط فعلی و در اتمسفر بازار سهام، مسائل بنیادی از توان آنچنانی که بتوانند کلیت بازار سهام را با رشد مواجه سازند، برخوردار نیستند. به‌نظر می‌رسد که در روز‌های آتی، جریان معاملات در یک وضعیت خنثی پیگیری شود و پول موجود در بورس بین سهام مختلف بازار جابه جا شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *