کیان آنلاین: رییس جمهور اسلامی ایران بامداد دوشنبه در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی و در راستای تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو، عازم کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در آمریکای لاتین شد؛ کاراکاس اولین مقصد سفر پنج روزه رئیسی است.
رئیسی گفت: این سفر به دعوت رئیس جمهور محترم کشور دوست ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا انجام میشود. همچنانکه اطلاع دارید امروز کشورهای قابل توجهی در آمریکای لاتین هستند که میخواهند مستقل زندگی کنند.
رییس جمهور اسلامی ایران بامداد دوشنبه در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی و در راستای تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو، عازم کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا در آمریکای لاتین شد؛ کاراکاس اولین مقصد سفر پنج روزه رئیسی است.
سید ابراهیم رئیسی در سومین سفر خارجی خود در سال ۱۴۰۲ بامداد دوشنبه – ۲۲ خرداد – با بدرقه حجتالاسلام محسن قمی معاون ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری و محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور و جمعی از اعضای هیأت دولت تهران را به مقصد منطقه آمریکای لاتین ترک کرده است.
این سیزدهمین سفر خارجی رئیسی در ۲۱ ماه اخیر است.
حسین امیرعبداللهیان وزیرامور خارجه، غلامحسین اسماعیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، جواد اوجی وزیر نفت، محمدرضا قرایی آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت و محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور از جمله همراهان رئیسی در این سفر هستند.
اهداف و برنامه های سفر
در سفر رئیسی به کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا با هدف ارتقای سطح روابط و گسترش تعاملات، اسناد همکاری در حوزههای مختلف بین مقامات ایرانی و این سه کشور به امضا می رسد.
نشست با تجار و فعالان اقتصادی بومی و ایرانی از دیگر برنامه سفر پنج روزه رئیس جمهور به این منطقه خواهد بود.
تعداد قابل توجهی از کشورهای منطقه آمریکای لاتین، علاوه بر ظرفیتهای اقتصادی متنوع، دیدگاههای سیاسی و بینالمللی و نزدیکی که با جمهوری اسلامی ایران دارند، همکاریهای اقتصادی و تجاری میان ایران با این کشورها میتواند منافع بسیاری نصیب دو طرف کند.
تعاملات سیاسی و اقتصادی ایران با کشورهای منطقه آمریکای لاتین و تبادل ظرفیتهای دوجانبه در دولتهای نهم و دهم رو به گسترش بود که این رویه در دولت های یازدهم و دوازدهم روند نزولی گرفت به طوری که در این هشت سال تنها یک سفر به منطقه آمریکای لاتین، آن هم در حاشیه عزیمت به نیویورک برای شرکت در هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۹۵ انجام شد که طی آن رئیس دولت یازدهم برای شرکت در هفدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیرتعهد و تحویل دادن ریاست دورهای این اجلاس به ونزوئلا سفر کرد و پس از شرکت در این اجلاسیه، سفر کوتاهی نیز به کوبا داشت.
اما دولت سیزدهم توجهی ویژهای به این پهنه جغرافیایی دارد و همزمان با تقویت و توسعه روابط با همسایگان و کشورهای منطقه خاورمیانه، در صدد توسعه مناسبات با کشورهای آمریکای لاتین به عنوان حیاط خلوت آمریکا نیز برآمده است.
سندی بلندمدت با سرزمین نفت
«نیکلاس مادورو»، رئیسجمهور ضد امپریالیستی؛ سال گذشته در چنین ماهی و در روزی که جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در لس آنجلس میزبان نهمین اجلاس سران کشورهای قاره آمریکا بود تا درباره آنچه «ساخت آیندهای پایدار، انعطافپذیر و برابر» خوانده شده، بحث و تبادل نظر کنند، به جای حضور در آن اجلاس راهی تهران شد تا بار دیگر ثابت شود که «آمریکای جنوبی دیگر حیاط خلوت امریکا نیست.»
مادورو پس از ۶ سال با دعوت رسمی رئیسی در تور اورآسیایی – آفریقایی بعد از الجزایر و ترکیه ۲۰خرداد به تهران سفر کرده بود که ثمره آن سند همکاریهای ۲۰ساله در مجموعه کاخ سعدآباد میان دو کشور به امضا رسید که این سند پس از امضای سند ۲۵ ساله همکاری تهران- پکن، دومین اقدام بلندمدتی است که ایران انجام میدهد.
امضای سند جامع همکاری ۲۰ ساله توسط رؤسای جمهور ایران و ونزوئلا مهمترین بخش این سفر بود که نشان از آغاز فصلی جدید از روابط دو کشور داشت که از آن به عنوان روابط راهبردی یاد کردند.
رئیس جمهور: روابط با کشورهای مستقل آمریکای لاتین یک ارتباط راهبردی است
سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران دوشنبه در آستانه سفر خود به ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا با بیان اینکه «موضع ما و این سه کشور موضع ایستادگی در مقابل نظام سلطه است» تاکید کرد که روابط با کشورهای مستقل آمریکای لاتین یک ارتباط راهبردی است.
رئیسی گفت: این سفر به دعوت رئیس جمهور محترم کشور دوست ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا انجام میشود. همچنانکه اطلاع دارید امروز کشورهای قابل توجهی در آمریکای لاتین هستند که میخواهند مستقل زندگی کنند.
رئیس جمهوری کشورمان با بیان اینکه این ارتباط بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای مستقل در آمریکای لاتین راهبردی است، افزود: موضع مشترک ما و این سه کشور ایستادگی در مقابل نظام سلطه و یکجانبهگرایی است.
رئیسی با بیان این که ارتباطات خوبی سالهای اخیر بین ما و این کشورها برقرار شده است ، خاطرنشان کرد: یکی از حوزههای ارتباط بین ما و این کشورها علاوه بر حوزه سیاسی ، همکاری و مناسبات اقتصادی است. ارتباط خوبی بین ما و این کشورها در حوزه های اقتصادی و تجاری وجود دارد . ما در حوزه انرژی با این کشورها ارتباط داشته و داریم.
رئیس قوه مجریه کشورمان تصریح کرد : در این دو سال همکاری ما با این کشورها توسعه پیدا کرده است. ما در حوزه صنعتی و کشاورزی ،علمی، فناوری و پزشکی و درمانی با این کشورها ارتباط و همکاری داریم.
رئیس جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: از جمله همکاریهای خوبی که در این سالها برقرار شده است و همچنان ادامه دارد ، صدور نیروی فنی-مهندسی جمهوری اسلامی است که این کشورها همواره نسبت به نیروهای فنی-مهندسی ما اظهار تمایل کردهاند.
رئیسی با اشاره به اینکه آمریکا لاتین ظرفیتهای بسیار خوبی دارد، تاکید کرد: امروزه به برکت انقلاب اسلامی و مردم عزیزمان ظرفیتهای بسیاری خوبی در جمهوری اسلامی داریم. تبادل این ظرفیتها میتواند در جهت توسعه همکاریهای بین ما و کشورهای همسو و منطقه آمریکای لاتین نقش بسیار بسزایی داشته باشد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران افزود: این ارتباط حتما علاوه بر ارتباطات دوجانبه، ارتباطات بینالمللی را هم در بر دارد. همکاریها بینالمللی خوبی بین ما و این کشورها ( کوبا ، ونزوئلا و نیکاراگوئه) و اکثریت قریب به اتفاق کشورهای آمریکای لاتین برقرار است حتما این سفر میتواند نقطه عطفی در جهت ارتقای سطح روابط بین ما و کشورهای آمریکای لاتین باشد.
رئیسی در پایان یادآوری کرد: سفرهایی زیادی از مقامات ارشد و دولتمردان و صاحبان سرمایه از این کشورها بویژه قریب به ۲ سالی که دولت سیزدهم فعال بوده است؛ به جمهوری اسلامی انجام شده است. ما امیدواریم که این سفرها و تفاهمنامههایی که بین جمهوری اسلامی ایران و این کشورها به امضا خواهد رسید یک گام موثری در جهت ارتقای روابط و توسعه ی همکاری ها بین ما و این کشورها باشد.