به گزارش کیان آنلاین، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در گفتوگویی گفت که عضویت ایران در سازمان شانگهای تیر ماه نهایی میشود.
وی که با خبرگزاری صدا و سیما گفتوگو میکرد، همچنین بیان کرد: ایران یک کنشگر اصلی و یک قدرت اصلی در تحولات منطقهای است و در سطح جهانی، ایران امروز از کنشگران اصلی به شمار میرود.
به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی در نظم جدید جهانی هر جا موضوع و پدیدهای مورد بحث قرار میگیرد، ایران در آن پدیده و موضوع، غایب نیست.
وزیر خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران یک کشور مهم در قاره آسیاست، خاطرنشان کرد: ما در ائتلافهای منطقهای از جمله شانگهای، بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا عضویت خود را پیگیری کردیم و عضویت ما در شانگهای در تیرماه نهایی میشود.
امیرعبداللهیان توضیح داد: آخرین مصوبه پارلمان کشورهای اصلی تشکیل دهنده شانگهای مربوط به قرقیزستان بود که هفته گذشته در پارلمان این کشور تصویب شد و در تیر ماه با حضور آقای رئیسی اعلام عضویت دائم و قطعی ایران در شانگهای را داریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره سفر هیثم بن طارق سلطان عمان به تهران نیز اظهار داشت: هدف اصلی این سفر پاسخ به سفر سال گذشته آقای رئیسی بود. انجام این سفرها پیام خاص خودش را دارد.
وی با ذکر این نکته که توافقات سلطان عمان و آقای رئیسی در یک سال گذشته به خوبی عملیاتی شد، عنوان کرد: از سال گذشته تا الان حجم تبادل تجاری ما بیش از دو برابر افزایش یافته است.
امیرعبداللهیان همچنین درباره برنامه جامع همکاری ایران و عمان خاطرنشان کرد: در خصوص چارچوب برنامه جامع همکاری ایران و عمان من و همتای عمانی توافق کردیم و بعد از ویرایش نهایی، سند آن را امضا خواهیم کرد.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی درباره سفر سلطان عمان گفت: هدف اصلی سفر مناسبات دوجانبه و تاکید بر اهمیت پیگیری مناسبات و امضای تعدادی از اسناد بود.
وی یادآور شد: سلطان عمان برای کمک به حل چالشهای منطقهای و بینالمللی ابتکاراتی را مطرح میکند، همواره یکی از مسائل مورد توجه سلطان عمان بحثهای مربوط به مذاکرات هستهای است و ایشان حسن نیتهایی دارد که بیان میکند.
وزیر خارجه همچنین بیان کرد: سلطان عمان قبل از سفر به ایران هم سفری به قاهره داشت و در آنجا در خصوص اهمیت توسعه رابطه ایران و مصر گفتوگوهایی بین روسای دو کشور مصر و عمان انجام شد که به مقامات عالی ایران منتقل کرد.
وی با تأکید بر این نکته که بین ایران و مصر هیچ مشکل دوجانبهای وجود ندارد، افزود: موضع السیسی رئیس جمهور مصر در خصوص تحولات منطقه از جمله مبارزه با داعش در پرونده سوریه موضعی منطقی بود.
وی در عین حال گفت: اگر ابتکاری برای توسعه روابط ایران و مصر وجود داشته باشد، ایران از آن ابتکار در راستای منافع دو طرف استقبال میکند.
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه درباره حقآبه هیرمند هم گفت: ایران و افغانستان با داشتن حدود ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک، دو کشور همسایه با مشترکات فراوان هستند. در بحث مرزها نگاه راهبردی ما به توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی است.
وی افزود: در روزهای اخیر درگیریهای پراکندهای در برخی از نقاط مرزی صورت گرفت و مقامات هیأت حاکمه افغانستان به صراحت اعلام کردند که هیچ برنامه هدفمندی پشت سر این درگیریها نبوده است. برای ما شرایط در افغانستان قابل درک است.
وی ادامه داد: در موضوع حقآبه از مسیر حقوقی و سیاسی مسئله را در دستورکار داریم. رئیس جمهور به آقای کاظمی قمی نماینده رئیس جمهور در امور افغانستان و سرپرست سفارت ایران در کابل ماموریت داد که مسائل را از نزدیک بررسی کند. اقداماتی انجام شده و مقامات هیأت حاکمه افغانستان مذاکرات خوبی با کاظمی قمی داشتند و هم در حال رسیدن به نتایج خوبی هستیم و امیدواریم بعد از روشن شدن ابعادش، جزییات آن را برای افکار عمومی توضیح دهیم.
وی گفت: مشترکات دو کشور بر هر مسئله دیگری که احیانا دشمنان بخواهند از آن سوءاستفاده کنند، غالب است.
به گزارش فارس، امیرعبداللهیان همچنین در این گفتوگو درباره عضویت ایران در بریکس هم عنوان کرد: از سال گذشته درخواست کردیم ایران به عنوان عضو ناظر براساس پروتکلهای موجود در بریکس مورد پذیرش قرار بگیرد و در اولین نشست وبیناری سران ۵ کشور عضو بریکس، آقای رئیسی حضور پیدا کرد و در ادامه پیگیریها، برای نشست وزرای خارجه بریکس در روز جمعه دعوت شدیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: حتی تلاش کردیم پنج کشور اصلی موسس بریکس را تشویق کنیم که دیگر کشورها علاوه بر ایران را مورد توجه قرار بدهند و ما بتوانیم با یک جمع بزرگتری اهداف بریکس که عمدتا اقتصادی است را دنبال کنیم.
وی درباره حذف دلار از معاملات نیز گفت: یکی از موضوعات در دستورکار این ائتلافهای منطقهای و جهانی، توجه به ارزهای ملی و حذف دلار است که اقتصاد بسیاری از کشورها را شرطی کرده است. در مذاکرات و همکاریها با تعداد زیادی از کشورها توافق کردیم و دلار را از مبادلات خود حذف کردیم.