در پایان جریان معاملات روز شنبه نماگر اصلی بازار سهام ۳۴ هزار و ۷۱۶ واحد معادل ۱.۴۸ درصد، افت کرد. در نهایت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، در ارتفاع دو میلیون و ۳۱۱ واحد به کار خود خاتمه داد.
از سوی دیگر نماینده نمادهای متوسط و کوچک بازار نیز نشان داد موجهای فروش موجود در بازار مختص شاخصسازها نیست. شاخص هموزن بازار سرمایه با ۱۲ هزار و ۹۰ واحدی معادل ۱.۵۲ درصد در محدوده ۷۸۰ هزار و ۸۱۵ واحدی متوقف شد.
نگاهی به آمار و ارقام تابلوی بورس نشان میدهد، طی معاملات شنبه بازار سهام، ۱۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون برگه سهم دست به دست شد و همین روند، ارزش معاملاتی معادل ۱۰ هزار و ۳۴۱ میلیارد تومانی را رقم زد.
کاهش ارزش معاملات در کنار خروج بیش از ۱.۴ همت سرمایه حقیقیهای بورس، نگرانکننده به نظر میرسد. جالب اینجاست که این قطعات پازل در کنار خبر مثبت حذف نرخ ثابت ۲۸ هزار و ۵۰۰ دلار به عنوان نرخ تسعیر ارز، به هیچ عنوان همخوانی ندارد. بنابراین مشکل بازار سهام برای بازگشت به سیر صعودی قدرتمند خود کجاست؟
رنج دیرینه بازار سهام از جدال نهادها
خبر مهم هفته گذشته، در رابطه با نرخ تسعیر ارز بود. همانطور که ذکر شد مجلس در نامهای به دولت و بانک مرکزی بر لزوم حذف نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی دلار به عنوان نرخ تسعیر ارز تاکید کرد و آن را غیرقانونی خواند.
دولت نیز واکنشهای زیادی به این نامه در رسانهها داشت. بهادری جهرمی، سخنگو و دبیر هیات دولت طی مصاحبهای در روز شنبه، بیان کرد: اجرای قانون و رفتار قانونمند از افتخارات این دولت است و مصوبه دولت در خصوص نرخ تسعیر ارز جهت محاسبه خوراک و محصولات شرکتهای پالایش نفت و پتروشیمی هم در چارچوب قانون تنظیم شده و مغایرتی با قوانین مصوب مجلس ندارد.
همچنین خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی کشور، اظهار کرد: مصوبه دولت در مورد نرخ خوراک پتروشیمیها باطل نشده، بلکه هیئت تطبیق مجلس ایراد گرفته که باید دولت مرتفع کند. دولت بهزودی مصوبه مربوط به نرخ خوراک پتروشیمیها را اصلاح میکند اما هنوز در واقع مشخص نیست که چه اصلاحیههایی انجام خواهد شد.
تناقض میان تصمیم نهادها در این سطح و ابهاماتی که نمود آن در صحبتهای وزیر اقتصاد مشهود است، به بازار اجازه اعتمادسازی نمیدهد. این اولین بار نیست که چنین اتفاقی، بازار سهام و سرمایه مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. آخرین اصلاح بازار در پایان دی و بهمنماه سال گذشته، هنگامی اتفاق افتاد که شورای رقابت، بر سر عرضه خودروهای پرتیراژ در بورس کالا با وزارت سمت و بورس کالا به مشکل خورد.
در حال حاضر اما، ادامه جدال و ابهاماتی که به سرمایهگذاران وارد میشود تنها به ضرر سهامداران تمام خواهد شد. بنابراین خروج سنگین هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی حقیقیها با این استدلال قابل تفسیر است.
پیش بینی بورس یکشنبه
روند معاملات در روز شنبه از ابتدا با حجم عرضههای زیاد فروشندگان آغاز شد و این روند تا پایان بازه معاملاتی ادامه یافت. گرچه شیب عرضهها در نیمه دوم بازار به تندی اوایل گشایش بازار نبود اما باز هم شاهد جمع کردن سهام توسط خریداران نبودیم. بنابراین در رابطه با پیش بینی بورس یکشنبه به نظر میرسد، نوسان معاملات ادامه یابد و شاخص کل در جستجوی نقطه تعادلی جدیدی پیش رود./ تجارت نیوز