کیان آنلاین – تجارت نیوز در گزارشی نوشت: پس از گذشت حدود یک سال و نیم از ثبتنام خودروهای داخلی در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، دوباره امکان ثبتنام برای برخی از خودروهای شرکت ایرانخودرو فراهم شده است. اوایل هفته بود که اعلام شد، شرکت ایران خودرو قصد دارد بخشی از سبد محصولات خود را در مسیری جدید و خارج از سامانه یکپارچه عرضه کند. 12 محصول قابل عرضه در این دوره شامل ریرا، هایما S7 پلاس، هایما S5، هایما X7، پژو ۲۰۷ دنده TU5، پژو ۲۰۷ TU3، تارا اتومات، راناپلاس، سورنپلاس، هایما، لونا GRE و بستیون NAT هستند که قرار است تا پایان سال ۱۴۰۳ به دست متقاضیان برسد.
اما برای یک انتخاب بهینه، ضروری است که به بررسی تغییرات قیمت بازار، کیفیت فنی خودروها و همچنین چشمانداز اقتصادی آنها پرداخته شود. در این گزارش، این سه عامل مهم را بهطور جامع تحلیل میکنیم تا خریداران بتوانند بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.
تغییرات قیمت خودروهای عرضهشده در ۵ ماهه نخست سال
در ماههای اخیر، بازار خودرو در ایران با نوسانات زیادی مواجه بوده است. تغییرات قیمت خودروها بهطور مستقیم تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله نوسانات نرخ ارز، تحولات سیاسی، سیاستهای واردات و تولید قرار گرفتهاند. این نوسانات قطعا بر تصمیمگیری خریداران تأثیرگذار بوده و برای انتخاب خودرو به این اطلاعات احتیاج است.
با توجه به وضعیت ریزشی بازار خودرو، کارنامه با حضور در فرآیند قیمتگذاری و فروش روزانه انواع خودروهای داخلی و خارجی، روند تغییرات قیمت این ۹ خودرو را بررسی کرده است. مبنای محاسبه قیمتها میانگین قیمت خودروهای صفر موجود در بازار براساس معاملات انجامگرفته است. همانطور که در جدول پیداست،تارا دنده و هایما اس۵، بهترتیب بیشترین و کمترین کاهش قیمت را در ۵ ماه گذشته تجربه کردهاند.
بر اساس دادههای وبسایت کارنامه، تغییرات قیمت 9 محصول ایران خودرو نسبت به ابتدای فروردین به شرح زیر است.
در جدول زیر تفاوت قیمت کارخانه و قیمت بازار خودروهای عرضهشده در طرح فروش ایرانخودرو بههمراه اختلاف قیمت آنها قرار داده شده است. قیمت بازار خودروها به گزارش کارنامه ارائه شده و براساس معاملات انجامگرفته در بازار بهدست آمده است.
برای استفاده شخصی یا سرمایهگذای کدام خودرو را انتخاب کنیم؟
اگر هدف شما از خرید خودرو استفاده شخصی است، فاکتورهایی مانند راحتی، کیفیت رانندگی و هزینههای نگهداری اهمیت بیشتری دارند. در این دسته، خودروی «ریرا» به عنوان گزینهای ایدهآل معرفی میشود. این خودرو با امکانات مدرن، طراحی جذاب و کیفیت ساخت بالا، برای استفاده روزمره و خانوادگی مناسب است.
پس از آن، خانواده هایما به دلیل شاسیبلند بودن و کیفیت ساخت بالا، انتخاب خوبی برای کسانی است که به دنبال خودرویی مطمئن و با دوام هستند. «تارا» نیز به دلیل فضای داخلی مناسب و تکنولوژیهای بهروز، یک گزینه متعادل بین قیمت و کیفیت است. برای کسانی که به دنبال خودرویی اقتصادیتر هستند، «رانا» و «سورن» با وجود کیفیت ساخت پایینتر، همچنان گزینههای مناسبی برای استفاده شخصی در نظر گرفته میشوند.
در صورتی که خرید خودرو با هدف سرمایهگذاری و کسب سود از فروش مجدد آن باشد، فاکتورهای دیگری مانند اختلاف قیمت کارخانه و بازار و همچنین پتانسیل فروش سریعتر در بازار اهمیت پیدا میکنند. در این دسته، «هایما» با توجه به اختلاف قابلتوجه قیمت بین کارخانه و بازار و همچنین تقاضای بالای بازار، به عنوان بهترین گزینه برای سرمایهگذاری معرفی میشود. پس از آن، «تارا» و «پژو 207» به دلیل بازار خرید و فروش پر رونق و قیمتگذاری مناسب، گزینههای بسیار جذابی هستند. «سورن» و «رانا» نیز در اولویتهای بعدی هستند.
اضافه شدن دو خودرو برقی به جمع خودروهای عرضهشده
بعد از اعلام لیست اولیه خودروهای حاضر در این دوره از ثبتنام، ایران خودرو دو خودرو برقی خود را نیز به این لیست اضافه کرد تا کمکم فضای رقابت بین خودروهای بنزینی و برقی نیز شکل بگیرد. دو خودروی برقی لونا GRE و FAW Bestune NAT شرایط راحتتری برای ثبثنام دارند. متقاضیان این دو خودروی برقی میتوانند بدون هیچگونه محدودیتی اعم از وکالتیکردن حساب، پلاک فعال، عدم خرید از خودروسازان خصوصی و دولتی و … در ثبتنام شرکت کنند.
خودروی لونا GRE محصول مشترک شرکت جیانگجینگ و رنو است که به تازگی در اروپا عرضه شده است. این خودرو با فضای داخلی بزرگ و سواری راحت، توجه را به خود جلب میکند. با قدرت ۱۵۰ اسب بخار و گشتاور ۲۲۵ نیوتن متر، شتاب ۰ تا ۱۰۰ کیلومتر در ۹.۵ ثانیهای دارد. برد مسافتی که با یک بار شارژ طی میکند بین ۴۱۰ تا ۴۲۰ کیلومتر است، اما در شرایط واقعی انتظار میرود این مقدار به حدود ۳۵۰ تا ۳۶۰ کیلومتر کاهش یابد.
شارژ سریع این خودرو در نیم ساعت باتری را بهطور کامل پر میکند، اما با توجه به محدودیتهای برد و کمبود امکانات ویژه، از جمله نبود مانیتور، احتمالاً این خودرو توجه زیادی در بازار جهانی جلب نخواهد کرد. از جمله امکانات مهم آن میتوان به ترمز پارک برقی، اتوهلد، سنسور نور و باران، ESP و تهویه اتوماتیک اشاره کرد.
خودروی بستیون NAT یک مینیون است که بیشتر برای استفاده به عنوان تاکسی و ماشین تشریفات طراحی شده است. این خودرو از سمت شاگرد دارای درب کشویی برقی است، در حالی که درب سمت راننده به صورت عادی مانند سایر خودروها عمل میکند. فضای عقب این خودرو بسیار جادار است و یک آینه خاص برای جلوگیری از تصادف نفرات عقب هنگام پیاده شدن از درب کشویی در آن تعبیه شده است.
با قدرت ۱۶۱ اسب بخار و برد ۴۱۰ کیلومتر، این خودرو با شارژ سریع نیمساعته، ۸۰ درصد از ظرفیت باتری خود را پر میکند. برخلاف خودروهای مشابه، بستیون NAT از امکانات بیشتری مانند مانیتور بهرهمند است و برند بستیون نیز به عنوان یک برند شناخته شده در چین، امتحان خود را پس داده است.
سخن آخر
در نهایت، انتخاب بهترین خودرو به نیازها و اولویتهای شخصی خریدار بستگی دارد. در هر صورت، توصیه میشود قبل از تصمیمگیری نهایی، تمامی عوامل مؤثر از جمله بودجه، نیازهای استفاده و چشمانداز بازار را بهدقت بررسی کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.