آذر 5, 1401 (فرمت تاریخ آرشیو روزانه)

اقتصاد بین الملل

تجارت ۳۰ میلیارددلاری ایران با اوراسیا طی ۲ سال آینده

رئیس اداره همکاری‌های چندجانبه تجاری وزارت امور خارجه با اعلام اینکه حجم مبادلات تجاری ایران و اوراسیا در سال گذشته ۵میلیارد دلار بوده است، گفت: با اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد پیش‌بینی می‌شود که ظرف ۲ـ۳ سال حجم تجارت به ۳۰ الی ۳۵ میلیارد دلار برسد.

اقتصاد کلان

اعمال محدودیت‌های صادراتی ۶ ماه پس از ابلاغ لازم الاجراء می‌شود

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در بند (ش) تبصره (۸) قانون بودجه امسال تاکید شده است هرگونه اعمال تغییرات در مقررات جهت محدودیت صادرات محصولات کشاورزی، تنها ۶ ماه پس از ابلاغ آن لازم الاجراء خواهد بود.

اقتصاد بین الملل

صادرات اتو فقط ۲۰ هزار دلار است/ بیشترین صادرات لوازم خانگی مربوط به یخچال و کولر آبی است

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لوازم خانگی کوچک با بیان اینکه صادرات لوازم خانگی کوچک مبلغ چشمگیری نیست، گفت که به طور سنتی کولر آبی بیشترین صادرات را داشته و در حال حاضر نیز بیشتر صادرات لوازم خانگی مربوط به یخچال و کولر آبی است.

اقتصاد بین الملل

🔵 دلایل کاهش صادرات به عراق در نیمه اول امسال/ عقب ماندگی صادراتی در نیمه دوم سال جبران می شود

حمید حسینی بیان کرد: بی‌ثباتی‌ها در عراق و انتظاری که برای تشکیل دولت جدید عراق وجود داشت، مراسم اربعین و کند شدن روابط تجاری در آن ایام، حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی در ایران از عوامل موثر بر کاهش صادرات به عراق بوده است

اقتصاد بین الملل

قیمت انرژی، دلیل اصلی تورم در منطقه یورو

در حالی که عامل اصلی تورم امریکا مربوط به بخش خدمات است، آمارها نشان می‌دهد که قیمت انرژی دلیل اصلی تورم سالانه ۱۰.۶ درصدی در منطقه یورو بوده است. هزینه‌های انرژی بالاتر در منطقه یورو منجر به تورم بالای مواد غذایی و محرک اصلی تورم کالاها و خدمات شده است. موضوعی که اثرگذاری افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی اروپا را با اما و اگر روربرو کرده است.

بورس

قطع گاز مهمترین چالش سیمانی ها

حسین فاتح گفت: برای نجات صنعت سیمان سیاست‌گذاری در این صنعت با توجه به اولویت‌ها و ضرورت‌ها در نگاهی کوتاه مدت و بلند مدت باید تعریف و تبیین شود. در صنعت سیمان، از چند وجه دچار مشکل هستیم که مهم‌ترین آن تامین سوخت و قیمت‌گذاری دستوری است.

اقتصادی

خودروهای وارداتی هم در بورس کشف قیمت شوند

الله‌وردی دهقانی گفت: اگر خودرو بی‌رویه و بی‌برنامه وارد شود تولید داخل آسیب خواهد دید، بنابراین بهتر است هم‌زمان با واردات خودرو، تکنولوژی و خدمات پشتیبان آن هم وارد کشور شود. برای خودروهای وارداتی، منطقی این است که خودرو را به بورس ببریم تا کشف قیمت شود.