کیان آنلاین – اکو ایران در گزارشی نوشت: روابط عمومی و امور بینالملل دیوان محاسبات کشور اعلام کرد که در پی دستور روز گذشته احمدرضا دستغیب، رئیس کل دیوان محاسبات در جلسه هیات عمومی برای بررسی وضعیت مطالبات پرستاران، جلسه فوق العادهای با حضور مسئولان ذیربط در این مجموعه برگزار شد که در نتیجه این جلسه و پیگیریهای هدایتگرانه دیوان محاسبات کشور و با هماهنگیهای به عمل آمده، مقرر شد تمام مطالبات پرستاران پرداخت شود.
دستغیب روز گذشته به مشکلات به وجود آمده در پرداخت کارانه پرستاران و کادر درمان کشور اشاره کرد و گفت: قشر پرستار و کادر درمانی از مهمترین سرمایههای کشور محسوب میشوند و نباید از لحاظ دریافت حقوق و کارانه، دچار مشکل باشند. بر این اساس، بازرسان این نهاد نظارتی با استقرار در وزارت بهداشت، نحوه پرداخت به موقع حقوق این قشر زحمتکش را رصد کرده و مورد بررسی قرار میدهند.
اما مطالبات پرستاران، از آنجایی مورد توجه مسئولین قرار گرفت که پرستاران شیراز و تعدادی دیگر از شهرهای کشور به رقم پایین دریافتیشان بهعنوان یکی از اعضای کادر درمان اعتراض کردند. البته این اعتراضها طی سه الی چهار سال اخیر هم تکرار شد. استعفای دستهجمعی برخی از پرستاران بیمارستانهای شهدای تجریش تهران، بیمارستان طالقانی چالوس، بیمارستان طالقانی آبادان، پرستاران چندین مرکز درمانی یزد و بیمارستانهای گلستان و بقایی اهواز و بیمارستان باغملک در ارددیبهشت و خرداد هم از جمله اعتراضات جامعه پرستاران کشور بود.
دلایل اعتراضات پرستاران در کشور
آنطور که پرستاران معترض میگویند، نرخ پایین اضافهکاری و حقوق و کارانه دریافتی، کمبود نیرو، پرداخت نکردن تعرفه طبق دستورالعمل مصوب، حق اشعه، حق لباس و حق مسکن مصوب وزارت کار، تبعیض، تعداد بالای شیفت کاری از دلایل اعتراض آنها است و این موضوعات منجر به افزایش ترک کار این قشر از کادر درمان و مهاجرت شده است.
نکته حائز اهمیت این است که پرستارانی که تصمیم به مهاجرت ندارند هم ترجیح میدهند کار نکنند؛ چراکه معتقدند، حقوق بین 12 تا 15 میلیون تومان با تنش، استهلاک و میزان زمانی که باید در این شغل گذاشت برابر نیست. پرستارانی هم که مهاجرت میکنند میگویند حقوق دریافتیشان در خارج از کشور، هرچقدر هم که سختی کار داشته باشند بهصرفه است و به آنها انگیزه ادامه دادن میدهد.
بیشتر بخوانید:
وضعیت پرستاران در ایران چگونه است؟
ارقام پایین برای اضافهکاری بیمارستانهای دولتی که گاه پرداختش چندماه طول میکشد هم منصفانه نیست؛ عددی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان به ازای هر یک ساعت.
یعنی اگر پرستاری 100 ساعت در ماه را اضافه کار کند، 2 میلیون تومان به ازای آن دریافت میکند و این در حالی است که در بیمارستانهای خصوصی شیراز این رقم برای هرساعت اضافه، بین 80 تا 100 هزار تومان است و یعنی 100 ساعت اضافه کار برابر است با 8 تا 10 میلیون تومان اضافه کار؛ هرچند گفته میشود که در بیمارستانهای خصوصی این رقم متغیر است و نمیتوان مبنای ثابتی برای آن در نظر گرفت.
به اندازه نیمی از نیاز کشور پرستار داریم
پیش از این احمد نجاتیان، رئیس کل سازمان نظام پرستاری در تاریخ 21 مرداد اعلام کرد که در حال حاضر کمتر از یک پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی داریم. (مهر)
به گفته او، در برخی بخشهای کشور مانند اهواز، آمار پرستار به ازای هر تخت کمتر از نیم است که نشان از عدم مدیریت مطلوب در جذب پرستاران بوده و دلیل این کمبود نیرو، مهاجرت و ترک خدمت پرستاران است.
نجاتیان همچنین میگوید، ما با پدیدهای به نام بیکاری پرستاران مواجه نیستیم و اکنون درخواستی برای اشتغال در کشور نداریم؛ آمارها نشان میدهد میانگین سنوات خدمت پرستاری ۱۰ سال است که نشان دهنده وجود نیروهای جوان در حوزه پرستاری است اما اگر تدابیری برای این حوزه نیز اندیشیده نشود با توجه به پدیده پیری جمعیت که در سالهای پیش رو با آن مواجه خواهیم شد دچار مشکل میشویم.
با این حال، انتظار میرود که با شنیدن صدای این بخش از کادر درمان و رسیدگی به مطالبات چند ساله آنها، مشکل کمبود نیروی پرستار نیز حل و فصل شود؛ چراکه در صورت تشدید این موضوع ترکش آن نیز به سلامت جامعه هم میخورد.