کیان آنلاین؛ اقتصاددانان نقش مهمی در مطالعه توزیع منابع و نتایج اجتماعی دارند. این افراد مفاهیم ارزشمندی از روندهای اصلی اقتصادی، رفتار مصرفکننده و تحولات بازارهای مالی را ارائه دادهاند. برای مطالعه این مفاهیم، نیازی نیست متخصص باشید، بلکه ما سعی کردیم به زبانی ساده مهمترین نظریه های اقتصادی را برای شما شرح دهیم. مرور این مطالب مفید است و میتواند درک روشنتری از امور اقتصادی در دورههای مختلف و بازههای تاریخی به شما بدهد.
نظریه اقتصادی چیست؟
نظریه های اقتصادی مجموعهای از ایدهها و اصولی هستند که نحوه عملکرد اقتصاد را مشخص میکنند. با توجه به نقشی که بر عهده دارید، ممکن است از نظریه های اقتصادی برای اهداف مختلف استفاده کنید؛ برای مثال برخی نظریهها با هدف توصیف پدیدههای مهم مانند تورم، عرضه و تقاضا و چرایی آنها به وجود آمدهاند.
دیگر نظریه های اقتصادی نیز فضای فکری را ایجاد میکنند که به اقتصاددانان اجازه میدهد رفتارهای بازارهای مالی، صنایع مختلف و عملکرد دولتها را تحلیل، تفسیر و پیشبینی کنند. با این حال بیشتر متخصصان حوزه اقتصاد سعی میکنند از نظریهها برای به دست آوردن توضیح مناسب و راهحلهایی بالقوه برای مشکلات استفاده کنند.
انواع نظریه های اقتصادی مشهور در جهان
برای شناخت بهتر این موضوع بهتر است به معرفی مهمترین نظریه های اقتصادی بپردازیم که در موقعیتهای مختلف به کمک متخصصان آمده است. این نظریهها بیشتر هنگام تجزیه و تحلیل فعالیتهای اقتصادی در دسترس قرار میگیرند. در اینجا میخواهیم به معرفی 11 نظریه مهم بپردازیم.
1- عرضه و تقاضا
عرضه و تقاضا یکی از نظریه های اقتصادی در زمینه اقتصاد خرد است که مدلی مناسب برای تعیین قیمتها ارائه میدهد. این نظریه بیان میکند که قیمت واحد برای یک کالا یا خدمات در مواقع مختلف متفاوت است؛ بنابراین سه شکل متفاوت قیمتی برای محصول ارائه میدهد که عبارتاند از:
- قیمت کالا یا خدمات زمانی که در تعادل اقتصادی قرار دارند.
- قیمت کالاها و خدمات زمانی که تقاضا برای آنها بسیار بیشتر است.
- قیمت کالا و خدمات زمانی که عرضه آن بسیار بالا باشد.
احتمالاً این الگو را در بسیاری از موارد روزمره مشاهده کرده باشید؛ برای مثال در فصل زمستان قیمت محصولاتی مانند گوجهفرنگی افزایش پیدا میکند؛ زیرا از فصل برداشت آن فاصله زیادی گرفتهایم؛ بنابراین عرضه بالا سبب کاهش قیمتها و تقاضای زیاد موجب افزایش قیمت کالا و خدمات میشود.
2- اقتصاد کلاسیک
اقتصاد کلاسیک، یکی دیگر از نظریه های اقتصادی بوده که توسط متفکران اقتصادی و سیاسی اولیه مانند آدام اسمیت و جان استوارت میل ایجاد شده است. یکی از اولین نظریه های اقتصاد کلاسیک میگوید اقتصاد بازار بنا به تعریف، سیستمی است که توسط قوانین تولید و مبادله اداره شده و بهصورت خودتنظیمی فعالیت میکند؛ پس میتوان گفت خودتنظیمی و تحولات بازار سرمایهداری اساس این اقتصاد را تشکیل میدهند.
نظریة اقتصاد کلاسیک اندکی پس از تولد سرمایهداری غربی و انقلاب صنعتی توسعه پیدا کرد. اقتصاددانان کلاسیک بهترین تلاش خود را برای توضیح عملکرد درونی سرمایهداری ارائه کردند. انتشار کتاب ثروت ملل توسط آدام اسمیت در سال 1776 برخی از برجستهترین تحولات اقتصاد کلاسیک را برجسته کرد. روشنگریهای او حول محور تجارت آزاد، بیانگر مفهومی به نام «دست نامرئی» بود که بهعنوان نظریهای برای مراحل آغازین عرضه و تقاضای داخلی و بینالمللی عمل کرد. مطالعات اسمیت به ترویج تجارت داخلی کمک کرده و به قیمتگذاریهای کارآمدتر و منطقیتر در بازارهای محصول براساس عرضه و تقاضا منجر شده است.
برای مثال هنگامی که شما برای نفع شخصی خود تلاش میکنید، امکان بیشتری دارد که به جامعه هم منفعت برسانید. تا زمانی که مستقیم برای منفعت خود جامعه تلاش میکنید. البته این در شرایطی بوده که جامعه شرایط برابری برای رقابت افراد را فراهم کرده باشد.
3- اقتصاد کینزی
اقتصاد کینزی متشکل از نظریهها و مدلهای اقتصاد کلان متعددی است که توضیح میدهد چگونه تقاضای کل بر پدیدههایی مانند تولید اقتصادی و تورم تأثیر میگذارند. این تئوری نشاندهنده شیوه جدیدی از نگاه به مخارج، تولید و تورم است. ایده اصلی تفکر کینزی این است که تقاضای کل ذاتاً معادل ظرفیت تولید یک اقتصاد نیست، بلکه عوامل مختلفی چه دولتی و چه خصوصی آن را تعیین میکنند. با این کار، روشهای اقتصادی کینزی از سیستمی پشتیبانی میکنند که در آن نوسانات تقاضای کل میتواند به تغییر در اشتغال و تولید منجر شود، اما بر قیمتها تأثیری ندارد.
پیش از این، مفهومی که کینزی به این تغییرات هم میتوانند سبب پیشرفت اشتغال شوند و هم فرصتهای سودآوری فراهم کنند؛ بنابراین افراد و کارآفرینان میتوانند از این فرصتها استفاده کنند و سبب ایجاد نوآوری و مشاغل جدید شوند. در این صورت تعادلنداشتن در اقتصاد برطرف میشود.
براساس ساختار کینز از این نظریه به اصطلاح کلاسیک، اگر تقاضای کل در اقتصاد کاهش پیدا کند، ضعف تولید و مشاغل به کاهش قیمتها و دستمزدها منجر میشود. سطح پایینتر تورم و دستمزدها نیز کارفرمایان را وادار میکند تا سرمایهگذاریهای مختلفی انجام دهند و افراد بیشتری را استخدام کنند. همین مسئله سبب احیای رشد اقتصادی میشود.
مصداق واقعی این موضوع را میتوانیم در کشورهایی با اقتصاد قوی ببینیم. هرچه میزان تورم در یک کشور پایینتر باشد، سرمایهگذاریهای بیشتری نیز در آن کشور انجام میشود. همچنین مشاغل جدید به وجود میآید و همین موضوع سبب شکوفایی اقتصادی میشود.
4- اقتصاد مالتوس
اقتصاد مالتوس یکی دیگر از نظریه های اقتصادی است که به این ایده اشاره دارد که اگرچه رشد جمعیت ممکن است تصاعدی باشد، رشد و عرضه مواد غذایی و سایر منابع خطی است. این تئوری میگوید وقتی یک جمعیت در طول زمان رشد میکند و از توانایی جامعه برای تولید منابع پیشی میگیرد، سطح زندگی آن ممکن است کاهش پیدا کند و باعث رویداد بزرگ کاهش جمعیت شود.
مثال این تئوری را میتوانید در طول تاریخ با پدیدههایی مانند طاعون و غیره تجزیه و تحلیل کنید که سبب کاهش شدید جمعیت شدند. درباره طاعون آمارهای زیادی وجود داشته، اما برخی از آنها میگوید بعد از طاعون سیاه برخی از قبیلهها و تمدنها بهطور کامل نابود شدند.
با این کار، اقتصاد مالتوس از تلاشهای کنترل جمعیت برای جلوگیری از نرخ رشد کنترلنشده حمایت میکند. مکاتب مختلف فکری تا حد زیادی مالتوسیسم را بهدلیل ارتباط آن با تولیدات کشاورزی زیر سؤال بردهاند، اما گفتمان پیرامون تخریب محیطزیست، کاهش منابع و کمبود آن همچنان ادامه دارد.
5- مارکسیسم
نمیتوان از مهمترین نظریه های اقتصادی صحبت کرد و نامی از مکتب مارکسیسم نبرد. این مفهوم نوعی نظریه اجتماعی- اقتصادی بوده که تأثیرات سرمایهداری را بر توسعه، کار و بهرهوری اقتصاد تفسیر میکند. این نظریه بیان میکند یک جامعه سرمایهداری شامل دو طبقه اجتماعی- اقتصادی است. در این جامعه بورژواها طبقه حاکم بوده و پرولتاریا طبقه کارگر است. براساس نظریه مارکسیسم، کنترل ابزار تولید در دست بورژوازی است و پرولتاریاها مالک نیروی کار هستند و کالاهای اقتصادی باارزش را تولید میکنند.
ا این دستهبندی، بورژوازی تمام تلاش خود را میکند تا طبقه کارگر با بیشترین میزان توان کار کرده و کمترین دستمزد را دریافت کند؛ بنابراین نوعی تعادل اقتصادی استثمارگرانه ایجاد میشود. اقتصاددانان حوزه مارکسیست استدلال میکنند که این نابرابری اقتصادی به انقلاب منجر خواهد شد.
یکی از مثالهای روشن این نظریه را میتوانید در انقلاب فرانسه ببینید. طبقه اشراف فرانسه قبل از انقلاب، فئودالهایی بودند که افراد ضعیف جامعه باید برای آنها با کمترین دستمزد کار میکردند. در ادامه این اتفاق نیز انقلاب فرانسه سبب برچیدهشدن این سیستم و تغییر حکومت به سمت جمهوری شد.
6- سرمایهداری Laissez- faire
این نظریه اقتصادی که نوعی از سرمایهداری بازار آزاد است، بهطورکلی با مداخله دولت از طریق راههایی مانند یارانهها، حداقل دستمزدها، محدودیتهای تجاری و مالیات شرکتها مخالف است. این نظریه بیان میکند رونق اقتصادی در سیستمهایی که دولت آن را به حال خود رها میکند، شکوفایی اقتصادی بیشتری دارد.
از آنجا که خودتنظیمی طبیعی بهترین روش برای تنظیمکردن امور بوده، اقتصاددانان لسهفر استدلال میکنند نیازی به پیچیدهشدن امور تجاری و صنعتی با دخالت دولتها نیست. سرمایهداران موافق هم این نظریه را بهعنوان مسیری برای دستیابی به شکوفایی اقتصادی میدانند، اما هیچ حمایت ذاتی را برای قشر آسیبپذیر جامعه ارائه نمیکنند.
نقدهایی فراوانی به این نظریه وارد است و آن را یکی از عوامل بحران اقتصادی آمریکا در نظر میگیرند. شرکتهای بسیاری که به دولت آمریکا متصل هستند، اما در سند بودجه نامی از آنها نبوده است، در زیر این پوشش میتوانند شروع به مصادره اموال عمومی کنند. همین موضوع قدم اول برای به وجود آمدن بحران اقتصادی است.
7- نظریه اقتصادی سوسیالیسم بازار
سوسیالیسم بازار که اغلب اوقات به نام سوسیالیسم لیبرال شناخته میشود، نشاندهنده سازش بین برنامهریزی سوسیالیستی و سرمایهگذاری آزاد است. در این حالت شرکتها مالکیت عمومی دارند، اما تولید و مصرف توسط نیروهای بازار هدایت میشوند.
شکلی از سوسیالیسم بازار در یوگسلاوی در دهه 1960 و در تمایز با سوسیالیسم متمرکز اتحاد جماهیر شوروی پذیرفته شد. تحول مشابهی هم در اواخر دهه 1960 و اوایل 1970 در مجارستان رخ داد.
در نظام سوسیالیستی بازار، سرمایه بهصورت تعاونی مالکیت دارد، اما نیروهای بازار بهجای نظارت دولت، تولید و مبادله را تعریف میکنند. مدلهای مختلف این نظریه اقتصادی، سود تولیدشده توسط شرکتهای دارای مالکیت اجتماعی را به سمت کانالهای متفاوتی مانند پاداش کارکنان، تأمین مالی عمومی یا سود اجتماعی هدایت میکنند.
8- نظریه پول گرایی
پولگرایی یکی دیگر از نظریه های اقتصادی زیرمجموعه اقتصادی کلان بوده و این ایده را ترویج میدهد که دولتها میتوانند با کنترل عرضه پول به ثبات اقتصادی دست پیدا کنند. پولگرایی یک مکتب فکری اقتصادی بوده که بیان میکند عرضه پول در یک اقتصاد، محرک اصلی رشد اقتصادی است. با افزایش در دسترس بودن پول در سیستم، تقاضای کل برای کالاها و خدمات افزایش پیدا میکند. افزایش تقاضای کل، سبب ایجاد شغل شده و نرخ بیکاری کاهش مییابد.
اصل کلیدی پولگرایی این است که کل مقدار پول در گردش در یک اقتصاد، عامل اصلی تعیینکننده رشد آن است. پولگرایی تا حد زیادی بر نظریه کمیت پول متکی است. مفهومی که بهعنوان بخشی از اقتصاد کینزی نیز وجود دارد. در این مفهوم فرض میشود عرضه پول (M) ضرب در سرعت (V) که نرخی بوده که یک اقتصاد با آن هرسال پول مبادله میکند، با مخارج اسمی آن برابر است.
بنابراین عرضه پول عامل تعیینکننده نرخ اشتغال، تورم و تولید است؛ برای مثال در کشورهایی که پول بیشتر در دسترس افراد بوده، آنها تمایل به خریدهای بیشتری داشته و کسب و کارها بهدلیل این نیاز شروع به گسترش میکنند. تأسیس شعب جدید سبب استخدام نیروهای کار بیشتر هم خواهد شد.
9- تراژدی منابع مشترک
تراژدی منابع مشترک نظریهای بوده که یک مشکل اقتصادی مربوط به مصرف منابع و بهرهبرداری بیشازحد از منابع را که توسط نهادهای رسمی حکومتی تنظیم نشده، توضیح میدهد. این نظریه بیان میکند افرادی که دسترسی نامحدودی به یک منبع دارند، احتمالاً در راستای منافع شخصی خود عمل میکنند و از طریق اقدام جمعی ممکن است منبع را بهطور کامل تخلیه کنند.
صحت این نظریه موضوعی بوده که در میان اقتصاددانان مورد بحث است و برخی معتقدند ممکن است کاربرد آن بسیار محدود باشد. برای بروز چنین مشکلی، منبع موردنظر باید اساساً کمیاب باشد. این نظریه به گفتمانهای پیرامون شیوههای توسعه پایدار، حفاظت از محیطزیست و تنظیم منابع دسترسی آزاد مانند ماهیگیری و جنگل کمک کرده است.
10- نظریه رشد جدید
تئوری «رشد جدید» یکی دیگر از نظریه های اقتصادی بوده که بیان میکند تمایل و خواستههای نامحدود انسان، سبب افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی میشود. ایده کلیدی که پشت این نظریه وجود دارد، این فرض است که رقابت سبب کاهش سود میشود؛ پس افراد را مجبور میکند بهدنبال روشهای بهتر و کارآمدتر برای انجام کارها یا اختراع محصولات جدید باشند. این نظریه بر اهمیت کارآفرینی، دانش، نوآوری و پیشرفت فناوری بهعنوان انگیزههای رشد اقتصادی متمرکز است.
این نظریه استدلال میکند که نوآوری و فناوریهای جدید، بهصورت تصادفی اتفاق نمیافتند. بلکه به تعداد افرادی که بهدنبال نوآوریها یا فناوریهای جدید هستند، بستگی دارد. اگر انگیزه سودآوری به اندازه کافی بزرگ باشد، مردم رشد سرمایه انسانی را انتخاب میکنند و بیشتر بهدنبال نوآوریهای جدید خواهند بود.
یکی از جنبههای مهم این نظریه اقتصادی این است که دانش بهعنوان یک دارایی برای رشد تلقی میشود و مانند سایر داراییها یعنی املاک و مستغلات مشمول محدودیت در بازدهی نیست. دانش یک کیفیت نامشهود است و میتواند منبعی برای رشد در یک سازمان یا صنعت باشد. مصداق بارز این موضوع را در زمینههای مختلف بهخصوص بازار ارزها مشاهده میکنید. بهدلیل آزادبودن رقابت در این عرصه، نوآوریها، توکنها و سیستمهای جدیدی روزانه در حال شکلگیری هستند.
11- نظریه خطر اخلاقی
«خطر اخلاقی» یک پدیده اقتصادی بوده که در طول در تاریخ بسیار تکرار شده است. در این پدیده، یک طرف قرارداد حسننیت نداشته یا اطلاعات گمراهکنندهای را درباره داراییها، بدهیها یا ظرفیت مالی خود بیان کرده است. علاوه بر این میتواند به این معنا باشد که یکی از دو طرف قصد دارد تا قبل از اتمام قرارداد، ریسکهای پرخطری انجام دهد؛ زیرا قرار نیست تا عواقب حاصل از آن ریسک را تحمل کند؛ بنابراین هر زمان که یک طرف داستان مجبور نباشد پیامدهای احتمالی خطر را تحمل کند، ریسک این اتفاق بیشتر هم میشود.
در چنین شرایطی طرف دیگر معامله معمولاً هزینههای آن ریسک را متحمل میشود. برای درک بهتر اصطلاح خطر اخلاقی حالتی را در نظر بگیرید که شما بخشی از سرمایه خود را به فرد جاهطلبی میدهید تا در ازای کارکردن با آن، به شما سود پول را بدهد. اگر هم شرایط بازار نامساعد بود و دچار ضرر شدید، آن فرد نیازی به پرداخت هیچ جریمهای ندارد. در چنین موقعیتی اگر شما آگاهی کاملی از بازارهای مالی نداشته باشید، بهدلیل بلندپروازیهای آن شخص دچار ضررهای مالی سنگینی میشوید./خانه سرمایه