ژنراتورها دستگاه هایی کاربردی هستند که نقش مهمی را در صنایع مختلف ایفا می کنند. این دستگاه ها که به منظور تامین انرژی الکتریکی در زمان نبود برق به کار می روند، باید با دقت مورد مراقبت و نگهداری قرار بگیرند.
بررسی های اولیه برای استارت زدن دیزل ژنراتور عبارتند از:
- بررسی سیال ها
- بازرسی های ظاهری
- خاموش کردن لوازم برقی (مصرف کننده ها)
- بررسی فیلتر هوا
- بررسی باتری
- تنظیم گاورنر
وجود این موارد ممکن است باعث ایجاد مشکل در زمان استارت زدن دیزل ژنراتور باشند:
- ضعف باتری
- کمبود سوخت
- خرابی شمع ها
- وجود هوا در خطوط سوخت
یکی از نکات مهم و مراقبتی در رابطه با استفاده از این مولدهای دیزلی ، نحوه استارت زدن آن است. چراکه سیستم استارت این دستگاه حساسیت بالایی دارد و برای روشن کردن آن باید به یک سری نکات کلیدی توجه داشت. در این مطلب نحوه روشن شدن موتورهای دیزل و شیوه استارت زدن آن ها را بررسی خواهیم کرد.
مراحل ابتدایی روشن کردن دیزل ژنراتور
پیش از اینکه برای روشن کردن این دستگاه اقدامی انجام دهید باید به یک سری نکات دقت داشته باشید که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
-
بررسی سیال ها
پیش از روشن کردن دیزل ژنراتور، سطح روغن ها را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که سطح روغن، سوخت و سیالات خنک کننده به اندازه کافی باشد.
-
بازرسی های ظاهری
دستگاه را به لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار دهید و اطمینان یابید که نشتی نداشته باشد؛ همچنین دقت کنید که اتصالات دستگاه شل نباشند.
-
خاموش کردن لوازم برقی
تمام دستگاه ها و وسایلی را که از ژنراتور تغذیه می کنند خاموش نموده تا از فشار و بارگذاری بیشتر روی ژنراتور جلوگیری شود.
-
بررسی فیلتر هوا
ژنراتور را بدون فیلتر هوا روشن نکنید. قبل از روشن کردن این دستگاه، نشانگر فیلتر هوا را بررسی کرده و از عدم انسداد آن اطمینان حاصل نمایید. در صورت قرمز بودن نشانگر، جهت تعویض فیلترها اقدامات لازم را انجام دهید.
-
بررسی باتری
شارژ باتری را مورد بررسی قرار دهید. کلید برق دستگاه را بررسی نموده و از صفحه کنترل، ولتاژ باتری را چک کنید. در صورتی که ولتاژ، کمتر از حد لازم باشد، به شارژ باتری بپردازید.
-
تنظیم گاورنر
قبل از اینکه به سراغ سیستم استارت بروید و ژنراتور را روشن کنید، گاورنر را تنظیم نمایید. دور موتور مناسب برای گاورنر را روی ۸۰۰ دور تنظیم کرده و بعد از روشن شدن دستگاه، دور موتور را افزایش دهید.
نکات ایمنی برای روشن کردن دیزل ژنراتور
قبل از روشن کردن موتورهای دیزل توصیه می شود به یک سری پروتکل های ایمنی دقت داشته باشید تا خطرات احتمالی استفاده از این دستگاه را کاهش دهید. از جمله این نکات می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
-
حفظ فاصله ایمن
ژنراتور را از هرگونه ماده سوختنی به میزان ۴ الی ۵ متر فاصله دهید.
-
آگاهی از مونوکسید کربن
همان طور که می دانید ژنراتورها مونوکسید کربن تولید می کنند. با توجه به این موضوع، ژنراتور را در فضاهای بسته قرار ندهید. هم چنین لوله اگزوز آن را به جایی دورتر از مکان زندگی هدایت کنید.
-
اتصال به زمین
اطمینان یابید که ژنراتور به شکل صحیح و اصولی به زمین متصل شده باشد. این کار از خطرات شوک الکتریکی جلوگیری به عمل می آورد.
-
اقدامات ایمنی الکتریکی
نسبت به وضعیت مناسب سیم ها و اتصالات ژنراتور، آگاهی یابید و در صورت وجود هرگونه ساییدگی و آسیب دیدگی، اقدامات لازم را برای تعویض آن ها به کار بگیرید.
-
سوخت گیری ایمن
قبل از اینکه به سراغ استارت زدن بروید نسبت به وجود سوخت کافی در دستگاه اطمینان حاصل کنید. قبل از سوخت گیری، دستگاه را خاموش کرده و اجازه دهید تا موتور دستگاه خنک شود. سوخت گیری باید در مکانی دور از گرما و با تهویه مناسب انجام بگیرد و برای پر کردن مخزن سوخت از ظروف ویژه سوخت استفاده شود.
راهنمای روشن کردن دیزل ژنراتور
برای روشن کردن دیزل ژنراتور و رفتن به سراغ سیستم استارت آن، به روش زیر عمل کنید.
- دریچه سوخت را باز و در صورت نیاز، پیش گرمایش دستگاه را فعال نمایید.
- با استفاده از کلید یا دکمه استارت، موتور را روشن کنید.
- عقربه های مربوط به دمای سیال خنک کننده، فشار روغن و ولتاژ را مورد بررسی قرار دهید.
- با توجه به دستورالعمل موجود در دفترچه راهنما، پیش گرمایش را خاموش کنید.
- پیش از روشن کردن دیزل ژنراتور علاوه بر موارد کلی که ذکر کردیم بهتر است به سراغ دفترچه راهنمای این دستگاه نیز بروید و اطلاعات لازم را در خصوص نحوه روشن کردن این سیستم به دست آورید.
بررسی مشکلات رایج در دیزل ژنراتور
از سری مشکلات رایج در روشن کردن دیزل ژنراتور می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
-
ضعف باتری
گاهی سیستم استارت دیزل ژنراتور به دلیل ضعیف یا خالی بودن باتری، درست عمل نکرده و دستگاه استارت نمی خورد.
-
کمبود سوخت
کم بودن سطح سوخت یا حتی نبودن آن از اصلی ترین و رایج ترین دلایل روشن نشدن دستگاه است؛ بنابراین قبل از هرگونه اقدامی، مخزن را بررسی و در صورت نیاز آن را پر کنید.
-
خرابی شمع ها
اگر شمع های دستگاه معیوب یا خراب شده باشند آن طور که باید نمی سوزند و دستگاه را روشن نمی کنند.
-
وجود هوا در خطوط سوخت
اگر در خطوط سوخت دستگاه، حباب های هوا وجود داشته باشد سوخت رسانی به شکل درست صورت نمی گیرد و دستگاه روشن نمی شود.
نکات مهم در نگهداری از دیزل ژنراتور
توجه به یک سری نکات در نگهداری از این دستگاه، باعث می شود تا دیزل ژنراتور، همواره آماده به کار باشد؛ به این ترتیب در صورت نیاز به روشن شدن، مشکلی را برای کاربر ایجاد نمی کند. از جمله نکات نگهداری از این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تعویض به موقع روغن
- تمیز کردن فیلتر هوا
- مراقبت از باتری و تعویض آن در صورت نیاز
- انبار کردن دستگاه به صورت اصولی و هوشمندانه
سخن پایانی
در این مطلب با سیستم استارت دیزل ژنراتور آشنا شدیم و نکات مهم و اصولی در رابطه با نحوه روشن کردن این دستگاه را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی، دیزل ژنراتور دستگاهی فوق العاده کاربردی است که وجود آن برای تامین برق پشتیبان در زمان قطعی برق، اهمیت ویژه ای دارد.
روشن کردن این دستگاه مراحل متعددی دارد که توجه به آن ها در بهبود عملکرد و افزایش عمر دیزل ژنراتور بسیار تاثیرگذار است. از جمله این اصول می توان به بررسی میزان سوخت، سطح و کیفیت روغن، وضعیت باتری و… اشاره کرد.