به گزارش کیان آنلاین به نقل از برنا، ناترازی گاز در ماه های سرد سال سبب بروز بحران در کشور شده به طوری که کشور از گاز رسانی به صنایع محروم شده است. همین امر نشان دهنده ضرورت مدیریت مصرف گاز در کشور است.
در همین راستا رضا قاسمی پور کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دو دلیل مهم در بروز ناترازی گاز در کشور موثر است، گفت: وقتی به موضوع مصرف گاز در کشورمان دقیق می شویم، می بینیم که خانوار سهم بالایی در آن دارد. یکی از دلایل این امر بهرهوری پایین انرژی در ساختمان هاست. ما به لحاظ عایق بندی و استانداردهای ساختمانی نشتی زیادی داریم و همین امر به بالا رفتن مصرف انرژی در بخش خانگی کمک می کند.
این کارشناس افزود: موضوع دیگر، عدم توسعه تکنولوژی در بخش تولیدی است که به افزایش مصرف منجر شده است. شاخصی در دنیا در این زمینه وجود دارد که به بررسی میزان مصرف انرژی به ازای هر واحد تولید ناخالص ملی کشورها می پردازد. ما در این زمینه وضعیت خوبی نداریم و مصرف بالایی داریم.
وی در ادامه گفت: دلیل اصلی مواردی که در بالا گفته شد به بحث قیمت گذاری انرژی در کشورمان برمی گردد. ما منابع گازی زیادی داریم و این ماده با قیمت بسیار ارزان در اختیار خانوار یا بنگاه قرار می گیرد. وقتی قیمت انرژی پایین است، خانوار انگیزه ای برای عایق بندی ساختمانش ندارد و بنگاه نیز دلیلی نمی بیند به بهره بردن از تکنولوژی برای بهبود مصرف انرژی بپردازد.
قاسمی ادامه داد: زیرا اقداماتی که جلوی هدررفت انرژی را می گیرد، هزینه به مراتب بالاتری نسبت به اضافه مصرف گاز دارد. بنابراین، از آنجایی که گاز را بسیار ارزان و در برخی موارد رایگان در اختیار مصرف کنندگان قرار می دهیم، رقم حاصل از صرفه جویی گاز برای خانوار یا بنگاه اصلاً قابل توجه نیست و به همین دلیل انگیزه ای برای مدیریت مصرف گاز وجود ندارد.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: از نظر من، دلیل مهم افزایش فزاینده مصرف انرژی در کشور ما به عدم قیمت گذاری صحیح برمی گردد. مداخله قیمتی در حوزه گاز به افزایش مصرف منجر شده است. به طوری که مصرف در کشورمان اصلاً قابل پاسخگویی نیست و تولید کفاف مصرف را نمی دهد.
وی افزود: باید اجازه دهیم گاز با قیمت واقعی به مصرف کننده عرضه شود. تنها راه حل این است که از مداخله قیمتی در حوزه انرژی و به ویژه گاز دست برداریم و این ماده ارزشمند را با قیمت واقعی عرضه کنیم. اعمال سیاست تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف ها یکی از اقدامات مهم در این زمینه است که موجب مدیریت مصرف گاز خواهد شد.
قاسمی پور گفت: یکی از روش های موثر برای ایجاد انگیزه در مردم برای صرفه جویی در مصرف انرژی این است که گاز را با قیمت واقعی و صادراتی به مردم عرضه کنیم اما عوایدی را که از طریق صادرات گاز صرفه جویی شده به دست می آوریم، مستقیماً به مردم انتقال دهیم. وقتی مصرف کنندگان نتیجه مدیریت مصرف را بی واسطه در حساب های بانکی خود ببینند، انگیزه بیشتری برای همکاری در مدیریت مصرف گاز به دست می آورند.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: اعمال سیاست های قیمتی بر پرمصرف ها می تواند در مدیریت مصرف انرژی موثر باشد. اما باید در اعمال این روش مدنظر داشته باشیم که پرمصرف ها لزوماً جزو طبقات مرفه جامعه نیستند تعرفه گذاری پلکانی به طوری که کم مصرفها قیمت های پایین تری پرداخت کنند و هر چه مصرف بالاتر می رود، قیمت ها افزایش یابد نیز در مدیریت مصرف گاز موثر خواهد بود.
وی افزود: اما در این روش باید توجه داشته باشیم که شرایط خانوارها مدنظر قرار بگیرد. مثلاً خانواری که به دلیل هدررفت بالای انرژی مصرف بالایی دارد باید طی مکانیسم هایی از کسی که از اقشار مرفه جامعه و پرمصرف است، تمیز داده شود. با اعمال این ملاحظات می توان از روش تعرفه گذاری پلکانی و اعمال سیاستهای قیمتی بر پرمصرفها استفاده کرد.