کیان آنلاین – اکو ایران در گزارشی نوشت: صنعت یکی از بخشهای سهگانه اقتصاد است که مشاغل گستردهای را در خود جای داده است. در این گروه، مشاغلی از خودروسازی و قطعهسازی گرفته، تا فرشبافی و حصیربافی قرار گرفتهاند بنابراین قدرت اشتغالزایی بالایی دارد. دادههای مرکز آمار نشان میدهد که در سال گذشته، سهم صنعت از اشتغال در کل کشور 33.7 درصد بوده است. به عبارت دیگر، از هر 100 نفر شاغل در کل کشور، تقریبا 33 نفر در بخش صنعت مشغول به کار بودهاند.
این نسبت میانگینی از کل کشور است و برای هر استان به صورت جداگانه محاسبه و اعلام میشود. طبق این محاسبات، سهم بخش صنعت از اشتغال کل کشور در استان یزد بالاتر از سایر استانها بوده و نزدیک به 47 درصد است. پس از آن نیز استانهای مرکزی، البرز و قم قرار گرفتهاند. استان تهران از نظر سهم صنعت از اشتغال نیز در جایگاه دوازدهم قرار گرفته است. در سوی دیگر این طیف، استانهای کرمان و کرمانشاهها قرار گرفتهاند که سهم صنعت از اشتغال در آنها کمتر از 25 درصد است.
سهم 46 درصدی صنعت از اشتغال یزد
از میان 32 استان کشور، سهم بخش صنعت از اشتغال کشورها در استان یزد 46.7 درصد بوده که بالاتر از سایر استانها است. به عبارت دیگر، در این استان از هر 100 نفر شاغل، نزدیک به 47 نفر در بخش صنعت مشغول به کار هستند. در رتبه دوم، استان مرکزی قرار گرفته که این نسبت در آن برابر با 45 درصد است. استانهای البرز و قم نیز در جایگاه سوم و چهارم ایستادهاند. سهم بخش صنعت از اشتغال در این استانها به ترتیب 44.3 درصد و 43.7 درصد است. این نسبت در استان تهران به 35.8 درصد رسیده و این استان را در ردیف دوازدهم بین سایر استانها قرار داده است.
بیشتر بخوانید:
تصویری از اقتصاد ایران پیش روی رئیس جمهور آینده
در سوی دیگر این طیف، استانهای کرمان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و گیلان قرار گرفتهاند که سهم صنعت از اشتغال در آنها به کمتر از 27 درصد میرسد. این نسبت در کرمان از سایر استانها کمتر و برابر با 22.7 درصد است. شاغلان استان کرمان به جای بخش صنعت، بیشتر در بخش کشاورزی و بعد از آن در بخش خدمات فعال هستند.
در استان کرمانشاه که دومین استان از نظر سهم پایین صنعت از اشتغال است، هم صنعت و هم کشاورزی سهم کمی دارند و که بیش از 50 درصد شاغلان این استان در حوزه خدمات فعالیت میکنند.
فراز و فرود سهم صنعت از اشتغال استانها
سهم گروه صنعت از اشتغال استانها در سال گذشته نسبت به سال 1401 بدون تغییر نبوده است. از میان تمام استانهای کشور، این سهم در 4 استان بیش از 2 واحد درصد افزایش و در 2 استان بیش از یک واحد درصد کاهش یافته است.
به بیان دقیقتر، این سهم در استان کهگیلویه و بویراحمد نسبت به سال 1401 به میزان 2.8 واحد درصد افزایش یافته است. این افزایش، شدیدتر از سایر استانها بوده است. پس از آن، استانهای البرز و اردبیل قرار گرفتهاند که این سهم در آنها به ترتیب 2.2 واحد درصد و 2.1 واحد درصد بیشتر شده است. در مقابل، سهم صنعت از اشتغال برخی استانها نیز کاهش یافته که مصداق بارز آن استان کرمانشاه با 1.9 واحد درصد کاهش در این سهم است.