به گزارشکیان آنلاین، فشار ترکیه بر کامیون داران ایرانی به دلیل وضع مالیات ۲۸ لیری بر هر لیتر سوخت، تجارت بین دو کشور را با چالش مواجه کرده است. این اقدام که هزینه های سنگینی برای کامیون داران ایرانی به همراه داشته، ناشی از ضعف دیپلماسی اقتصادی و روابط بین المللی نامناسب ایران است و نیازمند توجه فوری دولت و مذاکره با طرف ترک است.
در چند هفته اخیر، روابط ایران و ترکیه دستخوش تغییرات چشمگیری شده است. چرا که طبق اعلام دولت ترکیه، کامیون های ایرانی زمانی که وارد مرزهای این کشور می شوند، باید به ازای هر لیتر باک بنزین خود، 28 لیر به دولت ترکیه بپردازند. با توجه به ظرفیت باک کامیون ها، کامیون داران باید هزینه سنگینی به دولت ترکیه پرداخت کنند.
پس از اجرای این طرح، چالش های زیادی هم برای کامیون داران و هم برای تجارت دو کشور ایجاد شده است. چرا که درحال حاضر تجارت دو کشور متوقف شده و کامیون داران هم منتظر تصمیم دولت ها هستند. حال باید دید علت اصلی این مشکل چیست و چه عواملی در ایجاد این مشکلات نقش دارند؟
مشکل اصلی نبود دیپلماسی اقتصادی است؟
سید مرتضی حاجی آقامیری، خزانه دار اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه، درباره علت اصلی مشکل موجود توضیح داد: علت اصلی مشکل سوخت است. زمانی که ایران اعلام کرد کامیون های ایرانی و خارجی باید مابه التفاوت یارانه سوخت خود را پرداخت کنند، طبیعتاً هزینه کامیون داران خارجی افزایش پیدا می کند. اقدام متقابل ترکیه در این شرایط باعث ایجاد یک بن بست برای حل این مشکل شده است.
او ادامه داد: مشکل اصلی در این زمینه، نبود دیپلماسی اقتصادی است و باید به این موضوع توجه ویژه شود. زمانی که ایران برای کامیون های خارجی مانع ایجاد می کند، قطعاً آنها هم دست به اقدام متقابل می زنند.
مسئولان باید به تجارت خارجی و الزامات آن توجه ویژه ای داشته باشند
این فعال بخش خصوصی درباره نقش وزارت امور خارجه و اهمیت قوانین و مقررات در تجارت خارجی گفت: در حال حاضر وزارت امور خارجه نقش بسزایی در حل این مشکل دارد. در بحث سیاست گذاری ها، وضع قوانین، تصویب قوانین و… مسئولان باید به تجارت خارجی و الزامات آن توجه ویژه ای داشته باشند که مسائل حوزه حمل و نقل و لجستیک هم جزو الزامات این موضوع هستند. همچنین وضع قوانین و مقررات درست هم در زمینه تجارت خارجی و هم سایر زمینه ها به این دلیل اهمیت دارد که هم ایران و هم سایر کشورها دچار مشکل نشوند.
خزانه دار اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه درباره نقش کریدورها در ایجاد این چالش اظهار کرد: قطعاً کریدورها در ایجاد این مشکل نقش دارند. زیرا این موضوع باعث میشود ایران مساله حمل و نقل و لجستیک را به عنوان یک مساله محوری مد نظر قرار دهد. وقتی زمینه استفاده از این کریدورها فراهم می شود، قطعاً این موضوع مورد توافق تمام کشورهایی است که در کریدور سهم و نقش دارند. زمانی که برخی مسائل با توافق یک دیگر رخ دهد، حتماً مسیر هم تسهیل می شود.
روابط سیاسی و بینالمللی نامناسب، ریشه اصلی مشکلات ایران
این فعال بخش خصوصی درباره نقش مسائل سیاسی در پیدایش این شرایط تصریح کرد: بسیاری از مشکلات حتی مشکلات اقتصادی ایران به دلیل روابط سیاسی نامناسب ایران با سایر کشورها ایجاد شده است. اتفاقاتی که در روابط بین الملل رخ می دهند، عوارضی نظیر ایجاد شرایط فعلی، تحریم ها، روابط بانکی و… را به دنبال دارند. بنابراین، ریشه اصلی این مشکلات روابط سیاسی و بین المللی نامساعد است.
بازگشت ترامپ به کاخ سفید عامل ایجاد این مشکلات است؟
حاجی آقامیری در پاسخ به این پرسش که آیا بازگشت ترامپ به کاخ سفید عامل ایجاد چنین مشکلاتی است یا خیر تشریح کرد: قطعاً این موضوع به صورت جزء باعث ایجاد این مشکل نشده است. ولی روابط نامساعد ایران در حوزه بین الملل در زمان ریاست جمهوری ترامپ و بعد از خروج آمریکا از برجام تشدید شد که تا امروز هم ادامه دارد. با توجه به این شرایط، نگاه دولت ترامپ به مسائل ایران نگاه سخت گیرانه ای است. البته اگر ایران با نیت تعامل و گفت و گو پیش برود، می تواند با دولت ترامپ هم تعامل و مذاکره داشته باشد.
اتفاقات منطقه عامل تغییر همپیمانان ترکیه
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که آیا ترکیه قصد تغییر هم پیمانان خود را دارد توضیح داد: اتفاقاتی که در منطقه رخ داده باعث ایجاد تغییر در هم پیمانان ترکیه شده است. به عنوان مثال به خاطر تغییرات ایجاد شده در سوریه، اکنون ترکیه و عربستان تقریباً تنها متحدان این کشور هستند. البته جایگاه ایران طوری نیست که ترکیه آن را نادیده بگیرد یا روابط خود را با ایران قطع کند.
او افزود: این اتفاقات بیشتر برای گرفتن امتیازات مقطعی رقم می خورد. از طرفی مشکلات روابط سیاسی و بین المللی ایران باعث شده ترکیه هم از این شرایط نفع ببرد. چراکه به دلیل شرایط تحریم، بسیاری از ایرانیان ناچارند در ترکیه شرکت ثبت و از صرافی های ترک استفاده کنند. بنابراین بعید است ترکیه به روابط خود و ایران خدشه وارد کند.
پیشنهادهایی برای بهبود شرایط ایران
حاجی آقامیری برای بهبود این شرایط پیشنهاد داد: در کوتاه مدت وزارت امور خارجه باید با دولت ترکیه وارد مذاکره شود و هر دو طرف باید از موضعی که دارند، عقب نشینی کنند. همچنین در بلندمدت هم باید وضعیت روابط بین الملل و وضعیت تحریم ها اصلاح شود. چراکه با وجود تحریم ها، نمی توان بیش از شش سال دوام آورد. بنابراین باید تحریمها برداشته شود.
او ادامه داد: اقدامی که درحال حاضر در راستای بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت گرفته، می تواند نشانه خوبی باشد. بنابراین علت اصلی تمام مشکلات روابط بین المللی است که باید اصلاح شود تا ایران هم مانند یک بازیگر دیگر در دنیا در عرصه اقتصاد و تجارت نقش آفرینی کند و بتواند هم بازارهای خود را حفظ کند و هم بازارهای جدید تشکیل دهد.
بر اساس این گزارش، یکی از مواردی که اهمیت ویژه ای دارد، توجه به وضع و تصویب قوانین تجارت خارجی و اصلاح روابط سیاسی و بین المللی است. بنابراین دولت باید تلاش کند هم موضع گیری خود را تغییر دهد و هم در راستای اصلاح روایط سیاسی و بین المللی گام بردارد.
یک پاسخ
اینها بهانه های ترکیه برای خصومت است و هر کاری ما به خیال خود در جهت تنش زدایی بکنیم او هم پررو تر میشود و در جهت ایجاد تنش بیشتر که خواست او برای رسیدن به اهداف خودبزرگبینانه خودش است، پیش میرود پس نباید از حالا کوتاه آمد و بدینوسیله جلوی تنش زایی او را گرفت