کیان آنلاین _ شیوا سپهری: تعرفه واردات خودروهای مونتاژی یا به اصطلاح، «قطعات منفصله» یا به عبارتی تعرفهای که باید مونتاژکاران خودرو برای واردات قطعاتی که داخلیسازی نشدهاند، بپردازند قرار است تغییر کند. وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد داد که تعرفه واردات قطعات منفصله برای خودروهایی با داخلیسازی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد به ۳۲ درصد افزایش یابد. این خودروها در حال حاضر بخش بزرگی از بازار خودروی ایران را تشکیل می دهند.
هدف از این پیشنهاد، تعمیق داخلی سازی خودروهاست. اخمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران می گوید این سیاست عملا هزینه های گمرکی خودروهایی که کمتر از 20 درصد داخلی سازی شده اند را تا 12 درصد افزایش می دهد و این به معنای افزایش قیمت این خودروهاست اما همزمان تعرفه گمرکی خودروهایی که بالای 50 درصد داخلی سازی دارند قرار است به 5 درصد کاهش پیدا کند.
بیشتر بخوانید:
احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان ایران به پیشنهاد این انجمن به وزارت صمت جهت تغییر تعرفه واردات قطعات اشاره کرده و گفته پیشنهادی به کمیسیون ماده یک آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات توسط وزارت صمت داده شد و قرار شد این پیشنهاد در دولت مصوب شود و به احتمال زیاد از اول سال آینده عملیاتی خواهد شد.
او توضیح داده که مشکل از اینجا شروع شده بود که قطعات خودرو در فصل های مختلف کتاب تعرفه قرار دارد. به همین هم تعرفه های مختلفی برای واردات قطعات مختلف تعیین شده بود؛ بعضی 10 درصد، بعضی 15 و حتی تا 20 درصد هم تعرفه تعیین شده بود.
دبیر انجمن خودروسازان ایران در گفتگو با کیان آنلاین استدلال خود را از یکسان سازی تعرفه واردات قطعات توضیح داده و گفته: برای اینکه فساد از بین برود و از اختلاف تعرفه ها سو استفاده نشود، توافق کردیم تمام تعرفه های واردات قطعات در تمام فصل های کتاب تعرفه، 32 درصد بشود.
احمد نعمت بخش معتقد است همسان سازی تعرفه واردات به نفع قطعه سازان است. مبنای قیمت ارز هم 28.5 هزار تومان در هر دلار تعیین شده و به این ترتیب برای خودروساز صرف نمیکند که قطعه وارد کند چرا که برای واردات یک قطعه 10 دلاری باید 32 درصد گمرک بدهد.
او تاکید کرد در این پیشنهاد گفتیم تعرفه بالا برود، اگر قطعه ساز، قطعه با کیفیت تولید کرد، خودرو ساز میخرد؛ اگر قطعه تولید داخل کیفیت لازم را نداشت یا خیلی گران بود، خودروساز از خارج وارد کند.
به گفته نعمت بخش بخش دیگر پیشنهاد افزایش تعرفه واردات قطعات شامل مشوق هایی برای داخلی سازی خودروها بوده است.
او گفته این طرح برای اینکه خودروسازان تشویق به حداکثرسازی داخلی سازی خودروها شوند گفته شده اگر خودرو زیر 20 درصد ساخت داخل بود، معادل خودروی CBU باید تعرفه گمرکی پرداخت کند که یعنی 65 درصد باید گمرکی بدهد.
او گفته به همین ترتیب اگر خودروساز 20 تا 50 درصد خودرو را داخلی سازی کرده باشد، برای واردات قطعات الباقی 32 درصد و اگر بالای 50 درصد داخلی سازی کرده باشد، برای باقیمانده قطعات تعرفه 5 درصدی پرداخت خواهد کرد.
نعمت بخش گفته خودروسازانی نظیر ایران خودرو و سایپا ک خودروهایشان را اقشار متوسط به پایین مصرف میکنند برای اینکه خودروی ارزان تولید کنند کافیست بالای 50 درصد داخلی سازی داشته باشند تا برای واردات الباقی قطعات به جای 32 درصد 5 درصد تعرفه گمرکی بدهند.
او درباره سایر خودروسازان هم گفته ما به بقیه خودروسازان گفتیم حداقل یکی از خودروهای تولیدیشان را با بیشترین مقدار قطعات داخلی تولید کنند . برای مثال کرمان خودرو، بر روی تعمیق تولید داخلی خودروی جی4 تمرکز کند و درصد ساخت داخل آن را بالا ببرد. به محض اینکه به بالای 50 درصد برسد تعرفه اش 5 درصد می شود.
نعمت بخش از این تصمیم دفاع کرده و گفته: این تصمیم بدی نیست چرا که هم به تعمیق داخلی سازی خودروها کمک می کند، هم قیمت خودروهایی که ساخت داخل بالا دارند، افزایش نمی یابد.
با این وجود دبیر انجمن خودروسازان ایران پیش بینی کرده با اجرای تعرفه های جدیدی گمرکی قیمت تمام شده خودروهای موسوم به CKD افزایش یابد.
او گفته احتمال افزایش قیمت خودرو برای خودروهایی که امکان داخلی سازی ندارند، وجود دارد و هزینه های گمرکی آنها تا 12 درصد افزایش خواهد یافت.
به گزارش کیان آنلاین، CKD مخفف عبارت Completely Knocked Down بهمعنی قطعات کاملاً منفصل است. در روش سی کی دی، یک خودرو به صورت کاملاً قطعهقطعهشده و در اجزای ریز وارد یک کشور میشود و لازم است تا فرآیند مونتاژ آن به صورت کامل در کشور مقصد انجام شود. در روش CKD، اجزای اصلی تشکیلدهنده خودرو نیز قبل از قرارگرفتن کنار یکدیگر، نیازمند طیکردن فرآیند مونتاژ هستند. بهعنوان مثال، بایستی ابتدا اجزای مختلف پیشرانه در محل مخصوص خود قرار بگیرند تا یک پیشرانه کامل تشکیل و برای نصب در خودرو آماده شود.