کیان آنلاین – ریحانه شریفی: روند بازار سرمایه در روزهای گذشته بهگونهای بود که تا حدودی امیدواری و انتظارات مثبت ایجاد کرد. این بود که مهمترین خبر برای بورس یعنی «تغییر نرخ تسعیر خوراک» که در تکمیل بخشنامه دولت درخصوص نرخ جدید خوراک گاز صنایع مطرح شد، توانست پالسهای مثبتی را به بازار بورس صادر کند. «احمد جانجان» کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با کیان آنلاین به تحلیل بازار سرمایه در هفتههای آتی و چشمانداز آن میپردازد.
دولت امنیت سرمایهگذاران بورس ایران را مختل کرده است
جانجان با اشاره به تاثیر تزلزل دولت در بحث تصمیمگیری در حوزه نرخ خوراک پتروشیمیها اظهار داشت: اولین نکتهای که باعث تردید و فرار از بازار سهام برای خریداران میشد این بود که دولت بر اساس ادعاهای طیفی که هیچ ربطی به صنعت نداشتند و مدعی شده بودند که فولادیها و پتروشیمیها بدون مالیاتپردازی خوراک ارزان مصرف میکنند، امنیت سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران را مختل کرد. اینها ادعاهای غلطی بود که مطرح میشد. درحالیکه خوراک پتروشیمیها نه تنها ارزان نبود، بلکه گرانترین خوراک به پتروشیمی در دنیا به حساب میآمد آنهم توسط شرکتهایی که خود از دارندگان بزرگترین ذخایر گازی دنیا بود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: اگر نرخ خوراک را با روسیه که خود در شرایط مشابه تحریمی قرار گرفته، قیاس کنیم میبینیم که اقدامی مشابه دولت ما انجام نداده است. اگر شرایط خود را حتی با امارات، قطر، مصر، عربستان صعودی و کانادا و آمریکا مقایسه کنیم، میبینیم که ما گرانترین نرخ خوراک را داریم و این مساله براساس جهل عدهای خاص اتفاق افتاده است.
قیمتگذاری نرخ خوراک پتروشیمی چگونه در بورس انجام شد؟
جانجان بیان کرد: وقتی دولت فهمید ادعاها درباره ارزان بودن نرخ خوراک در ایران غلط است، مجدداً به نرخگذاری پیشین بازگشت. هر چند الان هم فرمول نرخ خوراک متاثر از دو هاب مصرفکننده اروپایی است که اساساً شرایط آنها به لحاظ عقلی و منطقی و علمی ربطی به شرایط کشور ما ندارد. معلوم است که قیمت نرخ خوراک برای هاب مصرفکننده بالاتر است. چراکه اروپا منابع گازی ندارد و در این زمینه واردکننده است. آیا کشورهایی مثل آمریکا و کانادا و سایر کشورهای دارای ذخایر گازی چنین اقدامی داشتهاند؟
این کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه با فرمول قبلی نرخ خوراک به ۱۵.۵ سنت میرسد، گفت: این نرخ با احتساب مالیات هنوز هم برای شرکتهای فولادی و پتروشیمی گران محسوب میشود. این درحالی است که عملاً باید نرخ خوراک در ایران به ۹ الی ۱۰ سنت برسد. ما این نرخ را ۵۰ درصد گرانتر از بقیه دنیا به شرکتهای خودمان میدهیم. این نوع نرخگذاری دقیقاً برخلاف نص صریح سیاستهای اقتصادی مقاومتی است.
وی افزود: این دست اقدامات موجب شد تا سرمایهگذاران سهام و فعالان اقتصادی تصور کنند که دولت قصد دارد جیب صنایع را بزند. یعنی دولت به جای دلارزدایی میخواهد صنعتزدایی از کشور کند. البته وقتی نرخ خوراک به شرایط قبلی بازگشت، شرایط مساعد شد و شاخص کل از محدوده یک میلیون ۹۳۷ هزار واحد به دو میلیون ۱۵۰ هزار واحد رسید.
بارگشت بورس کوتاه مدت است
جانجان با اشاره به ریزش مقطعی و کم در بازار سهام گفت: البته اینکه الان بازار قدری منفی شده به این دلیل است که ما از روند نزولی خارج شدهایم و معمولاً اولین روند اصلاحی صعودی که منجر به شکست یک ترند نزولی میشود معمولاً یک پولبک میزند؛ بنابراین انتظار میرود که تا محدوده دو میلیون پنجاه واحد تا دو میلیون و هفتاد واحد بازگشت را شاهد باشیم و بعد از مدتی بازار رشد خوبی را شروع کند. این بازگشت نباید انتظار داشته باشیم که بیش از یک ماه طول بکشد و یک روند کوتاه مدت است.
او میگوید: البته ارزش معاملات نیز همچنان خوب است. با توجه به پایین بودن P/E بسیاری از سهمها و ارزنده بودن بازار کار درست را در ساید خرید انجام میدهد. البته مهم است که حتما در نظر بگیریم که این تحلیل براساس دادههای شفاف بازار است و اگر اتفاق غیرمترقبه و تصمیمات آنی دیگری از سوی دولت صورت بگیرد، این تحلیل نیز باید تغییر کند.
این کارشناس بازار سهام خاطرنشان کرد: اگر دستاندازی به بهانه کاهش معافیتهای مالیاتی به سود شرکتها نشود، روند بازار در آینده مثبت خواهد بود و احتمالا شاخص کل تا دو میلیون و چهارصد هزار واحد بالا خواهد رفت. بعد از آن مانند پایان بهمن ماه سال گذشته احتمالاً یک اصلاح شارپی داشته باشیم و البته مجدداً روند صعودی به بورس باز خواهد گشت. حتی میتوان گفت تا پایان سال شاخص کل حتی تا بیش از محدوده دو میلیون و ۸۰۰ هزا رواحد میرسد. در مجموع حداقل دو سال صعودی در بازار سهام را پیشبینی میکنم.