
بنابراین در پاسخ به کسانی که معتقدند جهش ارزی اخیر، عامل اصلی رشد نرخها در بازار خودرو است، باید این نکته را ذکر کرد که جهش ارز بازار آزاد در آذر ماه صورت گرفت اما موج افزایش قیمت خودرو از شهریور 1401 آغاز شد و ارتباط اولیه با جهش بازار ارز نداشته است، اگرچه در موج بعدی افزایش قیمت ارز بازار خودرو مجدداً ملتهب شد و در نهایت برخی خودروها نسبت به سال قبل تا سه برابر نیز افزایش قیمت را تجربه کردند که بیسابقه است اما حداقل موج اول افزایش قیمت خودرو ارتباط خاصی به افزایش نرخ ارز نداشت.
سرازیری پول داغ عامل اصلی به آتش کشیدن بازار خودرو
سرازیری پول داغ بازار خودرو را به آتش کشید متأسفانه پدیدهای که بهنظر به اولین چالش اقتصاد ایران در این روزها تبدیل شده است، موج سنگین تبدیل شبهپول یا سپردههای بلندمدت به پول (اسکناس و حساب جاری) در نهایت منجر به سرایت پول داغ به بازارهای مصرفی شد.
متأسفانه بازار خودرو در مهرماه پذیرای پول داغی بود که در نتیجه بحران در نظام تسهیلاتدهی بانکها و افزایش نرخ بهره در بازار آزاد شکل گرفته بود. نکتهای که میتوان ریشۀ افزایش بیسابقه قیمت خودرو را (که در بعضی مدلهای آن به بیش از 300 درصد افزایش میرسد) در آن دید، دقیقاً همین پول داغ است که از اوایل زمستان سال گذشته بهسمت این بازار سرازیر شده است.
گفتنی است امروز که به بررسی دلایل رشد نرخ ارز می پردازیم، نمی توانیم سخنی از اضافه برداشت بانک هایی که به واسطه ی حذف ارز 4200 با انبوهی از درخواست تسهیلات، به منظور تامین مالی سرمایه در گردش بنگاههای اقتصادی روبرو شدند، اشاره نکنیم، طبیعتا تحمیل پرداخت تسهیلات سنگینی که به واسطه ی حذف ارز 4200 به بانکها وارد شد، ترازنامهی آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده بود و سبب افزایش نرخ ارز در بازار ازاد شده بود./تسنیم