به گزارش کیان آنلاین ، بورسکالای ایران پس از تجربه خوبی که در خصوص معاملات گواهی سپرده طلا داشت، این بار به سراغ نقره رفته است. از اینرو بهزودی معاملات گواهی سپرده شمش نقره و به دنبال آن قراردادهای آتی این فلز گرانبها رقم خواهد خورد که علاوه بر توسعه فضای کسبوکار و تولید موجب تنوعسازی بازار مالی نیز خواهد شد. بعد از راهاندازی گواهی سپرده نقره در بازار مالی، در گام دوم، مشتقات نقره به منظور انجام معاملات آتی نقره، آپشن نقره و صندوقهای کالایی اجرایی خواهد شد و برای سرمایهگذاران قابل دسترسی و معامله میشود.
نقره بهعنوان یک فلز باارزش و کاربردی در صنعت مورد توجه بورسکالای ایران قرار گرفته است، از اینرو راهاندازی سپرده گواهی نقره در دستور کار بورسکالاست و در حال حاضر شمش نقره براساس دستورالعمل بورسکالای ایران در مرحله پذیرش از سوی انبارهای بورسی قرار دارد که بعد از سپری شدن گام اول، راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری نقره در بازار مشتقه، در دستور کار قرار گرفته است.
در این راستا رضا محمدی اکباتان، کارشناس مشتقه کالایی گفت: آمریکای جنوبی بهعنوان اصلیترین تولیدکننده نقره در دنیا شناخته شده است و کشورهای مکزیک، پرو و چین به ترتیب در ردههای بعدی میزان تولید این فلز ارزشمند قرار دارند. با توجه به اینکه نقره خاصیت رسانای الکتریکی دارد، قابلتوجه بسیاری از صنایع قرار میگیرد و وجود آن برای انرژیهای جدید و پاک بهشدت ضروری است.
از اینرو بورسکالا درصدد آن است که به این فلز ارزشمند توجه ویژهای داشته باشد. نقره علاوه بر مصرف زینتی در صنایع نیز کاربرد دارد و با توجه به تجربه خوبی که بورسکالا در راهاندازی گواهی سپرده شمش طلا و سکه دارد، این بار به سراغ نقره رفته است. راهاندازی گواهی سپرده نقره میتواند برای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان مزایایی را در پی داشته باشد.
وی افزود: پیشبینی میشود با راهاندازی این بازار، کشف قیمت عادلانه برای نقره رقم بخورد و بازار مالی شفاف شروع به کار کند که در ادامه انتظار میرود نقدشوندگی را برای این فلز ارزشمند نسبت به شرایط فعلی افزایش دهد. از طرفی راهاندازی گواهی سپرده نقره کاهش ریسک نگهداری برای مشتریان نسبت به نگهداری فیزیکی را که توسط خود مشتری انجام میشود، به همراه خواهد داشت. همچنین هزینه نگهداری در انبار به میزانی تعیین شده است که مشتریان بتوانند از عهده پرداخت آن برآیند که نوعی مزیت برای این بازار به حساب میآید.
محمدی اکباتان در ادامه عنوان کرد: راهاندازی گواهی سپرده نقره برای تولیدکنندگان نیز مزیتهایی دارد و در این بین بازار جدیدی برای تولیدکنندهها تعریف میشود که باعث توسعه کسبوکار و فعالیتهای تولیدی این فلز ارزشمند میشود. علاوه بر این میتوان گفت راهاندازی این بازار میتواند برای مشتریان یک سپر تورمی بسازد و به سبد سرمایهگذاری مشتریان تنوع ببخشد.
براساس اطلاعیه منتشرشده توسط بورسکالا هر گواهی سپرده کالایی معادل یکگرم از شمش نقره یککیلوگرمی با عیار ۹۹۹.۹ است که عیار بسیار بالایی به حساب میآید. بنابراین هر شمش نقره خود هزار گواهی سپرده کالایی است و هر مشتری میتواند با اخذ کد بازار مالی بورسکالا بدون هیچ محدودیتی در این بازار فعالیت کند و برای این امر مشتری باید از قبل سجامی شده باشد و با مراجعه به کارگزاری کد مربوطه را اخذ کند.
معاملات نقره مشابه معاملات گواهی سپرده طلا خواهد بود و از همان سامانهها انجام میشود و در صورت تمایل مشتری برای تحویل کالای معاملهشده باید گواهی معادل یککیلوگرم را خریداری کرده باشد و درخواست خود را به کارگزاری بدهد و بعد از انجام مراحل اداری میتوانند نقره را از انبارهای مورد تایید بورسکالا دریافت کنند.
معاملات سپرده گواهی کالایی شمش نقره معاف از مالیات
این کارشناس بازار مشتقه خاطرنشان کرد: در خصوص نحوه قیمتگذاری نیز پیشبینی میشود که کشف نرخ به قیمت بازار نزدیک باشد و همچنین احتمال میرود معاملات شمش نقره تا اواخر پاییز راهاندازی شود و مشتریان بتوانند خرید و فروش خود را انجام دهند. معاملات سپرده گواهی کالایی شمش نقره معاف از مالیات ارزشافزوده است و خریدارانی که قصد تحویل نقره از انبارهای مورد تایید بورسکالا را دارند، موکلف به پرداخت مالیات ارزشافزوده براساس قیمت اعلامی خرید خود به سازمان امور مالیاتی هستند. هزینه انبارداری روزانه بابت نگهداری کالا تا اطلاع ثانوی در ابتدای فصل بهار و پاییز براساس قیمت شمش نقره ضربدر ۰.۸ تقسیم بر ۳۶۵ تعدیل شده است که پیش از اعمال اطلاعرسانی میشود.
محمدی اکباتان در ادامه گفت: گام بعدی در خصوص فلزی که موفق به شکستن سقف قیمت ۱۲ساله شده و جزو ۱۰دارایی باارزش جهان به حساب میآید، راهاندازی معاملات آتی صندوقهای کالایی نقره است. در گذشته برای مدت کوتاهی نقره در بازار آتی معامله میشد، اما به دلیل حجم کم معاملات و نقدشوندگی نامناسب حدف شد.
بیشتر بخوانید:
امید میرود که با سازوکار جدید بورسکالا مشکل نقدشوندگی این فلز حل شود. در حال حاضر بیش از ۶۰۰هزار مشتری حقیقی و حقوقی در بازارهای طلای بورسی کالا فعال هستند و دارایی کل صندوقهای طلا بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان است که نشاندهنده استقبال خوب از ابزار طلای بورسی است و پیشبینی میشود این اتفاقات مثبت در گواهی سپرده شمش نقره و مشتقات آن نیز رقم بخورد.
کارمزد ۰.۲۴درصدی معاملات شمش نقره
همچنین معاملات گواهی سپرده شمش نقره در سامانه معاملات ابزارهای نوین مالی بورسکالای ایران (سما) از ساعت ۱۱:۳۰ با ۳۰دقیقه پیشگشایش آغاز و تا ساعت ۱۷ در روزهای شنبه تا چهارشنبه و تا ساعت ۱۵ در روزهای پنجشنبه انجام میشود و دامنه نوسان در این نماد مثبت/منفی ۵درصد قیمت پایانی در روز معاملاتی قبل در نظر گرفته شده است.
ثبتسفارش در معاملات گواهی سپرده کالایی شمش نقره به دو صورت برخط و ایستگاه معاملاتی امکانپذیر است. با استفاده از امکان سفارشگذاری برخط، مشتری با دسترسیای که کارگزاری در اختیار وی گذاشته است سفارشهای خود را در تابلوی معاملات ثبت میکند. در زمان سفارشگذاری با استفاده از ایستگاه معاملاتی، کارگزار موظف است سفارشهای مشتری را در قالب فرم ثبتسفارش از وی دریافت کند.
در معاملات گواهی سپرده شمش نقره محدودیت سقف دارایی برای هیچکدام از مشتریان وجود ندارد. همچنین سقف هر سفارش خرید/فروش ۱۰هزار گواهی معادل ۱۰کیلوگرم است. کارمزد معاملات مطابق با مصوبات هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و شورای عالی بورس و اوراق بهادار بوده و در حال حاضر کارمزد معاملات شمش نقره برای مشتریان حقیقی و حقوقی (غیر بازارگردان) در هر سمت خرید/فروش معادل ۰.۲۴درصد است.
منبع: دنیای اقتصاد