کیان آنلاین- شرق نوشت: محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: «سرمایه گذاری در امارات توسط ایرانیان خارج از کشور قابل توجه است، سرمایهای که با تقویت روابط تهران و ابوظبی میتواند در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور بهکار گرفته شود.»
وی افزود: «بر اساس برآوردهای انجام شده، ایرانیان مقیم امارات بیش از ۵ هزار شرکت در این کشور ثبت کردهاند و حجم واقعی داراییهایشان در امارات طی چند دهه سرمایه گذاری از ۱۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است؛ البته در برخی گمانهزنیهای رسانهای اعداد بسیار بزرتری در این باره اعلام میشود که اغراق شدهاند و واقعی نیستند.»
مروری بر آمارهای رسمی نشان میدهد کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس روند رو به رشدی در جذب سرمایههای خارجی از جمله سرمایههای سرمایهگذاران ایرانی دارند. ۳۷ درصد از کل حجم سرمایهگذاریهای صورت گرفته در بخش صنعت عربستان، سرمایهگذاری خارجی و مشترک است.
بیشتر بخوانید:
مهاجرت استارتاپهای ایرانی به امارات
قطر نیز در سال ۲۰۲۲ با ثبت ۱۳۵ پروژه سرمایهگذاری مستقیم خارجی، که منجر به ایجاد ۱۳۹۷۲ شغل جدید در سال ۲۰۲۲ شده است، رکورد جدیدی را ثبت کرد. این رقم تقریباً ۲۵ برابر ارزش پروژههای سرمایهگذاری مستقیم خارجی طی سال قبل میلادی است باعث دو برابر شدن مشاغل ایجاد شده از طریق سرمایهگذاری مستقیم خارجی نسبت به سال ۲۰۲۱ شده است.
با این شرایط پرسشهایی مطرح است از جمله این که چرا سرمایهگذاران ایرانی، امارات را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند و چگونه میتوان رشد خروج سرمایه از کشور را کنترل کرد؟ علی قنبری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، در گفتگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
چرا سرمایهگذاران ایرانی سرمایه گذاری در امارات را انتخاب میکنند؟
چرا سرمایه ایرانیها روانه جیب دولت امارات میشود؟ علی قنبری گفت: «وضعیت اقتصادی کشورهای منطقه، مهمترین مولفهای است که سرمایه گذاران و مهاجران را ترغیب میکند به سمت این کشورها حرکت کنند؛ بنابراین طبیعیست که کشوری مثل امارات با موفقیت کامل، نظر سرمایه گذاران ایرانی را جلب کرده و آنها را ترغیب به سرمایه گذاری میکند.
رمز موفقیت امارات را میتوانم در یک کلمه خلاصه کنم: «ثبات اقتصادی». این اسم رمز یا عبارت مهم، همان مولفهای است که متاسفانه در کشور ما وجود ندارد. ثبات اقتصادی، موثرترین مولفهای است که سرمایهگذاران خارجی را ترغیب میکند در یک کشور خارجی سرمایهگذاری یا ثبت شرکت کنند.»
کشورهایی که دارای اقتصادهایی با رشد تولید نسبتاً ثابت و تورم پایین و پایدار هستند، بین کشورهایی با ثبات اقتصادی مطلوب رده بندی میشوند.
در مقابل این نوع اقتصادها، کشورهایی که با مشکلات رکود و تورم بالا مواجهند و ناچارند با بحرانهای اقتصادی گسترده دست و پنجه نرم کنند، با مُهر بی ثباتی اقتصادی روی پیشانی خود مواجهند؛ مُهری که نه تنها سرمایهگذاران خارجی را جذب نمیکند، بلکه سرمایهگذاران داخلی را فراری میدهد.»